5 steg till rätt våtdräkt

På sommaren kan man ha sådan tur att vädret värmer upp även vattnet i Sverige tillräckligt för att man inte ska behöva en våtdräkt för att kunna simma i hav, sjöar och älvar. Men vissa somrar blir det inte så. Och om du vill börja simma i öppet vatten tidigt på säsongen, hålla i simningen sent in på hösten eller simma långt är en våtdräkt en bra investering. Den blir också en extra säkerhet eftersom den hjälper dig att hålla dig flytande om något skulle hända. 

5 saker att tänka på när du köper våtdräkt

1. Vad ska du ha dräkten till? Förmodligen ska du ju simma i den, men ska du också springa, alltså köra swimrun? Eller bara simma? Om du ska köra swimrun kan du vilja ha en dräkt som har korta ärmar och ben eftersom det blir lättare och mindre svettigt att springa i den då. Kanske vill du också ha dragkedjan fram så att du kan dra ner lite när du springer. 

2. Bestäm dig för simsätt. När du simmar frisim vill du ligga högre i vattnet och alltså ha mer flytkraft från dräkten än när du simmar bröstsim. Simmar du bröstsim vill du att benen ska ligga lite djupare i vattnet för att få bra hjälp från bentagen. En våtdräkt för frisim är också lite högre i nacken eftersom du inte behöver hålla upp huvudet på samma sätt som vid bröstsim.  

Ett gäng hugade öppet vatten-simmare på väg ner i vattnet utanför Glasgow under EM 2018. Alla iklädda väl utprovade våtdräkter.

3. Materialvalet. Här handlar det inte så mycket om ett val, dräkten ska vara i neopren. Det är ett följsamt och skönt material att ha på sig och röra sig i. Se till att dräkten inte är för tjock, två till tre millimeter är lagom och den får gärna vara tunnast på armarna. Vissa frisimsdräkter är så tjocka som fem millimeter över bröstet och en millimeter vid armarna för att ge extra flytkraft och underlätta armtagen. 

4. Hitta rätt storlek. Du vill att våtdräkten ska passa och sitta riktigt tajt. Det är alltså ingen bra idé att köpa en dräkt tillsammans med någon som är ungefär lika stor som du. Den ska passa DIN kropp. När du kränger på dig den på land, innan den är torr känns det ofta väldigt tråkigt och besvärligt, men när du kommer i vattnet kommer dräkten att sätta sig på plats och bli bekväm.

5. Behöver du detaljer? Nej, en våtdräkt ska ha så få detaljer som möjligt. Inga extra dragkedjor om det inte behövs. Ska du köra swimrun kan det vara bra med någon ficka eller ögla där du kan fästa simprylarna du inte vill ha på dig när du springer. 

Föregående artikel

Träna rumpan hemma med Sarah Sjöström

Nästa artikel

Våga ta steget till swimrun!