Konstsim – allt för konsten

Ur ett internationellt perspektiv är Sverige en av de mindre konstsims-nationerna. Sporten visas sällan i våra TV-kanaler och det rapporteras inte nämnvärt från lokala tävlingar. Samtidigt är sportens potential stor i en tid då funktionell och allsidig träning samt utmaningar har stor attraktionskraft. För konstsim är den mest omväxlande av simidrotterna: kraven är stora på kondition, balans, koordination, styrka och rörlighet. Träningen består av både land- och vattenträning och resultatet blir en snabb simmare som, vig som en gymnast och stark som en akrobat, kan dansa i och med vattnet – och få det att se lätt ut.  

Malin och Jonas Gerdin är två av de med mest erfarenhet av konstsim i Sverige.

Två personer som jobbar för sporten sedan många år är Jonas och Malin Gerdin, far och dotter. Malin deltog i EM, VM och OS som aktiv innan hon tog steget över till tränarrollen, pappa Jonas är ordförande för konstsimsutskottet inom Svensk Simidrott. De vet vad som finns och vad som behövs för att bygga sporten större i Sverige: 

– Vi har ett breddläger för konstsimmare, där skapar vi grupper utifrån nivån man ligger på, inte utifrån ålder, berättar Jonas Gerdin.

– Det går i september varje år och då är även ungdoms- och juniorlandslaget på plats och kör landslagsläger. Totalt kommer 75–80 deltagare, vilket är väldigt bra med tanke på att det är en relativt liten sport. 

Konstsimmets främsta utmaningar

– En stor utmaning vi har, vi som inte har någon anställd på kansliet, är att vi inte har resurserna att åka runt och sälja in vår sport. Det skulle vi behöva, för draghjälp och för att få in nya intresserade. Börjar någon så pratar den med ytterligare en och så sprids det, säger Jonas och fortsätter:

– Det bedrivs nyrekrytering i konstsimföreningarna, som idag är tio stycken till antalet. Där funkar det, där finns en upparbetad bas, aktiva tränare med mera. Men det är svårare med orter där konstsimsklubben lagt ner, som i exempelvis Linköping, Fagersta och Ludvika. Har man lagt ner verksamheten är det svårt att få gång den igen. I sådana fall är det betydligt lättare för en större sport, som exempelvis fotboll. I en mindre sport som konstsim bygger mycket på att det finns en eldsjäl på orten, säger Jonas. 

Då har vi problembilden klar. Samtidigt; Konstsim som träningsform borde locka fler. I tider då funktionell träning lever och frodas, tränande söker allsidighet, balans och bålstabilitet ligger konstsim helt rätt i bassängen. En som vet mer om träningen är tidigare elitsatsande Malin Gerdin:

– Träningen är tuffare än de flesta vet och förstår. På tävling ska det se lätt ut, som att vi inte anstränger oss. Så är det i vår sport, uttrycket är aldrig att vi är ansträngda, utan ska istället funka i programmet, synkas med musiken med mera. Samtidigt är vi mer under vattnet än över det. Och vi andas inte mycket under ett program, berättar hon. 

I konstsim får inte ansiktet signalera ”MJÖLKSYRA” utan istället uttrycket vara anpassat efter musiken och funka med programmet.

Ett program är två till fem minuter långt och de 15 domarna bedömer allt från teknisk skicklighet till artistiskt intryck. Det tävlas individuellt, i par, mixat par, lag och fri kombination. 

– Det som ser ut att vara stillastående, exempelvis att stå i lod, med vattnet i höjd med låren, är ofta det mest krävande. Man ska även visa spagat och det kräver mycket kraft för att hålla höjd, visa mage och bröstkorg, fortsätter Malin. Och lägg även till att vi ska använda hela bassängen under ett program… 

Lod – supersvårt.

Träningen är omväxlande, det finns egentligen inte något typiskt konstsimspass. Träningen är dock periodiserad: det är alltid mycket simning, men det finns en uppbyggnadssäsong när programmen skrivs och styrka och kondition tränas upp. Sedan styckas programmen upp och jobbas in bit för bit. Då filmas och analyseras det mycket, något som sedan ligger till grund för att slipa på detaljerna – och lägga ihop allt.  

Simmarna orkade knappt konstsim

Malin körde simning med simmarna under sin aktiva period. Att göra tvärtom, ta simmarna till konstsimsträningen, har hon också testat. 

– De var helt slut redan efter två minuter, säger hon och skrattar. Men visst, jag märker också, när jag varit borta ett tag, att jag får jobba med mjölksyran som kommer eftersom vi andas så lite. Sen är det extremt mycket teknik som en simmare inte är van vid. Konstsimlängder, till exempel: simma med en arm eller ett ben upp under hela längden. 

Eftersom så mycket handlar om akrobatik och flexibilitet, samt musik, finns det många klubbar som tar in tränare från balett eller gymnastik. 

– Hos oss i Örebro har vi nu en gymnast som kommer in och kör landträningspass. I övrigt vi jobbar mycket med gummiband för att bygga styrkan att lyfta vår kropp i vattnet. Konstsimmare kännetecknas av breda axlar, eftersom vi konstant skovlar med händerna för att få upp kroppen ur vattnet. Då är även bålstabiliteten viktig, för att hålla balansen och komma upp, snyggt och stabilt, berättar Malin.  

Om konstsim har mycket gemensamt med gymnastiken? Gissa.

Tränar ni mycket core? 

– Hela tiden. Det finns med hela tiden i vattnet och under landträningen handlar det konstant om att dra in naveln, säger Malin. 

Malin vet vad hon pratar om. Under sin elitkarriär tränade hon runt 30 timmar per vecka. 

– Nu läser jag till bland annat idrottslärare på Örebro universitet och när vi har dans och gymnastik, då märks all tid jag har lagt på konstsimmet. Och så klart när vi har simning, det blir också lätt eftersom konstsim är så allsidig träning. 

Den internationella karriären ligger bakom Malin, men att ta Sverige till framtida konstsimsmedaljer, som tränare, är så klart av intresse. För internationellt är konstsim mycket större än i Svea Rike. 

– Ryssland och Kina är störst, berättar Jonas. Ryssland var först ut och dominerar fortfarande, men det är många som jagar där bakom. Spanien har blivit duktiga, Japan och Kanada likaså. Sen har vi även Ungern och Ukraina där sporten växt sig stor. När vi var på VM i Barcelona såg vi tävlingarna hela dagen på arenan och på TV på nån bar på kvällen.

– Och i Budapest, Ungern, under VM 2017 så var läktarna fulla. Likaså i Eindhoven i Holland. Där var ett enormt tryck på läktaren, fortsätter han.  

Är inte en väg för Sverige att gå att ta in internationell expertis? 

– Det tror vi är en nyckel för utveckling, att man tar del av internationell expertis, bjuder hit gästtränare med mera. När jag var aktiv tog jag hjälp av tränare från andra länder, var på läger i Ungern, Ukraina, i Spanien med flera ställen, berättar Malin. 

– Och det finns en del superstjärnor som åker runt och lever på det, lägger upp koreografi med mera. Några svenska klubbar, som Örebro och Neptun, har nyttjat detta, avslutar Jonas Gerdin.  

Så kommer du igång med konstsim

För att kunna börja med konstsim krävs det att du kan simma minst 50 meter utan vila, att du kan flyta 10 sekunder och att du vågar hoppa eller dyka från kanten på djupt vatten. 

Så tävlar man i konstsim

Det finns fem olika tävlingsfor­mer inom konstsim: solo, par, mixat par, lag och fri kombination. Solo innebär att konstsimmaren en­sam genomför sitt musikprogram, medan par innebär att två simmare synkroniserar sitt program. Sedan 2015 finns även tävlingsformen mix­at par, där en kvinna och en man gör sitt musikprogram tillsammans. I ett lagprogram deltar upp till åtta simmare och i tävlingsformen fri kombina­tion är man upp till tio simmare i laget plus att musikprogrammet måste innehålla såväl solo-, par-, trio- som lagmoment.

Foto: Philip Brem och Christian Walgram

Föregående artikel

Simhopparna som blev gymnaster

Nästa artikel

”Jag kan bli tröttare än andra”