Simhopparna som blev gymnaster

Fram till i augusti 2019 har simhopparna i Västerås varit en del av Västerås Simsällskap, VSS. Så ser det också ut i alla andra simsällskap i Sverige, men inte längre i Västerås. Nu tillhör simhopparna istället en gymnastikförening, Västerås gymnastikförening VG. 

Anledningen till det drastiska bytet är bland annat att möjligheterna för simhopparna att landträna, alltså den träning som sker utanför bassängen, försvann när det nya badhuset byggdes.

– Man byggde ett väldigt trångt badhus, så vi fick leta efter andra möjligheter. Och så hade vi en i simhoppsklubben som redan tränade med gymnasterna och det ena ledde till det andra. Det handlar ju inte om att vi har något emot simsällskapet, vi är ju fortfarande mest i badhuset, säger Joakim Nyström, tränare för simhopparna. 

Västerås simhoppare först ut

Det här att en simhoppsklubb byter till en gymnastikförening är hittills okänt i Sverige, simhopparna i Västerås är först i landet. Att gymnastikträning kan vara väldigt positivt för simhoppare är förstås inte okänt och även i OS har man kunnat se simhoppare som tidigare har tävlat i gymnastik. 

– Det är precis så här vi ska träna. Nu har vi ju tillgång till all landträning och styrketräning vi behöver. Precis allt det där som gymnasterna är duktiga på, det kan vi ta del av nu, säger Joakim Nyström. 

Gymnastik eller ett ovanligt påklätt simhopp? Släktskapet mellan sporterna är uppenbart.

Greta Hiller är en av de simhoppare som har börjat träna med gymnasterna och hon är verkligen nöjd med det nya upplägget. 

– Vi har ju mer gemensamt med gymnaster än med simmare. Det enda vi har gemensamt med simmare är ju att vi är i vatten. Gymnaster och simhoppare har ju volt-tema båda två. Simmare har ju mer fokus på kondition, säger hon. 

Lokalerna är förstås den största skillnaden från hur de brukade träna. Istället för att träna mest i vatten tränar simhopparna nu mycket i skumgummibassänger, något som Greta Hiller också tycker har stora fördelar. 

– Det ger oss helt andra möjligheter än att träna i vatten. När man tränar i vatten är man alltid lite rädd att göra illa sig, men det behöver man inte vara rädd för nu när man landar i skumgummit. Det gör att man kan träna på mycket svårare hopp än man vågar när man landar i vatten, säger hon. 

– Vi har tagit bort ett simhoppass i veckan för att landträna istället, säger Joakim Nyström.  

Tuffare fysträning med gymnasterna

Också styrketräningen har fått ett uppsving sedan de kom till de nya lokalerna eftersom det finns helt andra möjligheter med de redskap som finns hos gymnastikföreningen och Greta Hiller vittnar om att träningen har varit tuffare än vanligt. 

Den första veckan tränade simhopparna tillsammans med gymnasterna och hade samma tränare. Så lika är idrotterna, förutom att – som Greta säger – gymnasterna inte gärna landar på huvudet. 

Men om det nu är så här bra för simhoppare att höra till gymnaster snarare än simmare, varför har då inte fler simhoppsklubbar gjort likadant tidigare? 

– Jag tror att det finns en liten barriär eftersom det är två olika förbund. Och så har man nog sett om sitt hus lite för mycket och varit rädda att tappa medlemmar från simhopp till gymnastik eller tvärtom. Men det vore ju bättre om de akrobatiska idrotterna kunde samarbeta istället. Gymnastiken har ju allt redan, man måste ju inte uppfinna hjulet en gång till, säger Joakim Nyström och fortsätter:

– Jag tror faktiskt att många simklubbar är lite avundsjuka i smyg. 

Foto: Joel Marklund och Peter Cziborra, Bildbyrån

Föregående artikel

Hitta din bassängform i löpspåret

Nästa artikel

Konstsim – allt för konsten