Sover du dåligt? Det kan vara träningens fel

Det är många idrottare som har problem med sömnen och det är lätt att lägga skulden på en alltför hög träningsbelastning, bristande återhämtning eller att du tävlar eller tränar på obekväma tider.

Visst kan träningen sätta käppar i hjulet för en god natts sömn på flera sätt, men har du någon gång tittat utanför din egen träning för att hitta svaret på varför du sover dåligt? Det finns många aspekter som kan ställa till det för nattsömnen, men som kan vara lätta att rätta till om du bara blir medveten om dem.

Hur din idrott kan orsaka sömnproblem

 • För hög träningsbelastning. När du är inne i en intensiv träningsperiod kan det vara svårt att få kroppen att varva ner tillräckligt för att kunna somna. Om du tycker att det känns som att detta är problemet – prata med din tränare.
 • Kvällsträning eller sena tävlingar. Att träna eller tävla på kvällen kan störa sömnen om man har svårt att varva ner efter anspänning och ansträngning.
 • Tidig träning. Precis som att sena träningar kan bråka med din sömn kan tidiga träningar som börjar tidigare än 08.00 göra det svårt att få tillräcklig nattsömn. Vissa har svårt att sova för att de är stressade över att gå upp tidigt och vissa är nattugglor och får helt enkelt för lite sömn om man börjar träna tidigt.
 • Resor till tävling. Att resa långt (ok, det här är inte ett reellt problem under pandemitider) kan ställa till det för din normala dygnsrytm. Jetlag fram och tillbaka under intensiva tävlingsperioder kan göra det svårt att sova.
Tävlingar kan ställa till det för din sömn på många sätt.
 • Ovana sovplatser. Att resa och byta säng kan göra det svårt att sova lugnt.
 • Kvällen före tävling. Om du är en tävlande idrottare har du säkert upplevt det här någon gång. Fjärilar i magen eller ren och skär ångest kvällen före tävling kan göra det nästintill omöjligt att sova.

Hur livet kan ställa till det för sömnen

 • Familjen. Hur härlig den än är så är det klart att familjen också kan orsaka stress och att det känns som att tiden inte riktigt räcker till. Det är inte en bra huvudkudde.
 • Jobb eller studier. Det är få förunnat att kunna leva på sin idrott utan de flesta måste jobba eller studera vid sidan av, något många också väljer att göra. De som faktiskt kan leva på idrotten kan uppleva jobbstress genom de krav som till exempel sponsorer ställer.
 • Sociala krav. Vänner är fantastiskt, men det är klart att även krav från vänner kan ställa till det för sömnen. Man vill ju inte alltid tacka nej till att hänga bara för att man har tidig träning. Och sociala medier kan skapa stress hos många, som i sin tur leder till dålig sömn.
 • Din livsstil. Hur du väljer att leva, vilka vanor du har när det gäller mat, fritidsaktiviteter och hur mycket kaffe du dricker kan påverka din sömn.
 • Din biologi. Ja, det är ju orättvist, men vissa saker som kan påverka sömnen är sådana saker som är svåra att påverka, till exempel din ålder, ditt kön och eventuella sjukdomar eller handikapp.
 • Dina egna förväntningar. Förväntningar du har själv eller som du får utifrån genom kompisar eller media kan vara en riktigt obekväm huvudkudde.

Studien som kommit fram till de vanligaste anledningarna till sömnproblem hos idrottare är gjord vid John Moores University i Liverpool.

Föregående artikel

Virtuell tävling i konstsim på torra land i december

Nästa artikel

Fem snabba till Emilia Nilsson Garip