Bättre återhämtning med enkla sömnknep
Många, inte minst idrottare, har svårt att somna eller har dålig sömnkvalitet. Du kanske vaknar flera gånger under natten eller sover oroligt. Men ärligt talat, spelar det här egentligen någon roll för dig som idrottare? Svaret är enkelt – ja, det spelar roll.
När du sover smälter både kroppen och hjärnan upplevelserna från dagen som har varit och förbereder sig för dagen som kommer. Det är då träningen, de nya teknikerna du har övat in och den nya styrkan du har byggt sätter sig i kroppen. Att sova på saken när något är svårt är helt rätt tänkt eftersom sömnen får kroppen och hjärnan att sortera det den har lärt sig.
Om du sover dåligt blir det helt enkelt svårare för dig att återhämta dig, och du skadar dig dessutom lättare eftersom det är när du sover som kroppens celler lagas och repareras.
”Att göra” och ”Att undvika” när det gäller sömn
Orsaken till varför många idrottare sover dåligt skiftar så klart från person till person. Ofta är det sena eller tidiga träningar alternativt många tävlingar och många resor som gör att sömnen blir sämre.
Men det här går att göra något åt om du bara tar till dig några enkla ”Att göra” och ”Att undvika” när det gäller ditt eller dina atleters sömnbeteende.
- Se till att lära dig lite mer om sömn, varför det är viktigt och hur du kan göra för att till exempel somna lättare. Är du tränare eller coach, se till att dina atleter får den här kunskapen.
- Om du misstänker att du själv, eller någon du tränar, inte får tillräckligt mycket sömn, gör en sömndagbok eller skaffa en klocka som kan mäta din sömn, så att du får din sömnkvalitet svart på vitt.
- Ta tupplurar.
- Sov mer när du har möjlighet och skaffa dig en sömnbank. Det kan i vissa situationer stötta upp i perioder när den vanliga sömnen är sämre.
- Stanna aldrig uppe länge för att göra något du inte skulle gå upp tidigt för. Skulle du gå upp två timmar tidigare på morgonen för att slösurfa på sociala medier? Om svaret är nej ska du inte heller vara uppe två timmar längre för att göra det på kvällen.
- Bli inte en sömnperfektionist. Det är bra att vara medveten om att sömn är viktigt men det är också lätt att haka upp sig på att man inte får tillräckligt mycket sömn, men om du fastnar på en halvtimme hit eller dit kommer det snarare bara göra att du sover ännu sämre.
- Se till att få hjälp när du har mätt din sömn med till exempel en klocka. Själva siffrorna kommer inte att hjälpa dig om du inte vet hur du ska förändra dem.
Är du intresserad av att läsa mer om sömn? Här hittar du en intervju med sömnforskaren Frida Rångtell.
Källa: British Journal of Sports Medicine