Bygg rygg med chins

Pullups omnämns ofta som ”Kungen av ryggövningar”. Varför, kan man då fråga sig, och svaret är helt enkelt för att den är så otroligt bra och effektiv för att bygga styrka i stora delar av ryggen. Och vilka behöver starka ryggar? Simidrottare! Det är ingen slump att många av de bästa idrottarna som håller till i vatten ser ut som stora V så fort de lyfter upp armarna. Starka ryggmuskler, och då framför allt latsen (de där vingarna som sitter på sidan av ryggen) ger extra kraft i vattnet, oavsett vilken idrott du är aktiv inom.

Vägen till dina första chins

Ok, alla kan inte göra pullups och för många är det en lång resa fram till den första. Men det finns ett par sätt att underlätta träningen fram till strikta chins.

  • Negativa chins – En av de vanligaste skalningarna av chins är att stå på en låda, hoppa upp tills hakan är över stången, hålla dig kvar där någon sekund och sedan långsamt sänka dig ner till raka armar.
  • Gummiband – Genom att sätta ett stort gummiband mellan stången och din fot gör att det blir betydligt lättare att dra sig upp i dina chins. Däremot ger den lite ojämn hjälp, mest hjälp i början och minst i slutet, och det är inte säker att det är den hjälp just du behöver. Det är också svårt att hitta gummiband som ger dig exakt så mycket hjälp som du behöver, ofta får man för mycket hjälp. Det är bättre då att jobba i bar och hjälpa kompisen genom att trycka uppåt på bröstryggen precis så mycket som behövs för att hen ska orka upp.
  • Latsdrag – En bra mängdövning för att stärka latsen. Men vill du bli stark i chins måste du ändå till slut träna just chins.
  • Viktade chins – När du har blivit så stark att chins inte är en utmaning kan du testa att hänga på dig vikter. I början kan det räcka med en hantel mellan fötterna, men när du behöver större vikter kan du med fördel använda ett bälte att hänga vikterna i.

Här kan du se när simstjärnan Michelle Coleman kämpar sig över stången med 10 kilo extra vikt.

Vill du se några riktigt stikta chins? Kolla in Sara Junevik här nedanför. Flera bra övningar och träningsprogram hittar du på Svenska Simförbundets YouTube-kanal.

Föregående artikel

Landträning för styrka och funktion

Nästa artikel

Ian Thorpe: ”Ni simmar 200 meter fritt fel!”