Vattenpolo är säkraste lagidrotten för covid

Just nu är det många idrottare runt hela världen som inte har möjlighet att utöva sina idrotter på grund av, just det, den rådande pandemin. Bland annat har många simhallar stängt, så det är knepigt att få träna både simning och vattenpolo.

Men hur stor är risken att man smittas av covid-19 när man tränar sin lagidrott? En studie vid universitetet i Turin har delat upp olika idrotter i grupper beroende på hur hör smittorisken är, från 0 som är det lägsta till 4 som är det högsta. Att en idrott har 0 i smittorisk betyder att det inte finns någon smittorisk, 1 att risken är låg, 2 att risken är medelhög, 3 att risken är hög och 4 att risken är mycket hög.

Vattenpolo hamnar på ett 2:a tillsammans med beachvolley. Till exempel hamnar fotboll på en trea och basket, rugby och volleyboll (skillnaden i fara mellan beachvolley och volleyboll är att man är fler på plan och att det är inomhus) hamnar på en 4:a. Vattenpolo är ju en sport med mycket tät kontakt mellan spelarna, men risken för smitta blir ändå ganska låg eftersom man simmar i klorvatten, och virus gillar inte klor.

Det kan vara skönt att veta sedan när idrotterna får klartecken att sätta igång igen.

Föregående artikel

Det händer i simmarkroppen vid träningsuppehåll

Nästa artikel

5 nyårslöften för simmare