Axelfokus 1: Så undviker du överbelastade axlar!

Axlarna är verkligen grundläggande för alla typer av simidrott. Oavsett om du ska ta ett kraftigt simtag eller kasta bollen för att ta hem matchen behöver du ha ett par fungerande axlar. Axeln är den led som har störst rörelseomfång och är länken mellan skulderbladet, nyckelbenet, överarmen och ryggen. Att axeln är så komplex gör att de också är extra viktig att ha koll på. 

Ansträngda muskler och kroppsdelar kan, som bekant, medföra risker för förslitningar och skador. Eftersom dina axlar är en av de muskelgrupper som aktiveras mest under hård träning eller tävling är det inte konstigt att just axelskador är vanliga hos simidrottare. Och en av de vanligaste axelskadorna är överbelastningsskador säger Vasilis Sarakatsianos, överläkare i ortopedisk kirurgi och del av simhoppslandslagets medicinska team. 

Vasilis Sarakatsianos, överläkare i ortopedisk kirurgi.

Med en artikelserie vill vi ta upp några av de vanligaste axelskadorna som du kan ådra dig när du är idrottsaktiv. Först ut är just överbelastningsskador.

– De flesta simidrottare som söker vård kommer in med överbelastningsskador. En överbelastningsskada, till skillnad från en akut skada, tillkommer på grund av tung belastning vid upprepade tillfällen eller ensidiga rörelser under längre perioder. Eller under kortare tid, men då med intensivare träning än vanligt, säger Vasilis Sarakatsianos.

När en överbelastningsskada konstateras, har axlarna oftast utsatts för så kallade mikrotrauman, alltså många små skador, under en längre period. De kan vara lite svåra att upptäcka  eftersom de inte är lika tydliga som exempelvis en fallskada är. Enligt Vasillis upptäcks de oftast genom  att en simidrottare kommer in och berättar om sin träning, att hen har tävlat, att det har varit intensivt och att hen nu har ont.  Man utgår ifrån att den monotona rörelsen kan vara orsaken till skadan, framför allt om man har brister i tekniken. 

– I detta fall, överbelastningsskadan är det ett resultat av att man helt enkelt kört på för hårt. Överbelastningsskada kan vara exempelvis labrumskada i axelled, osteolys i AC led, tendinos i senor, stressfrakturer.  Det är just de strukturella förändringar som kan förklara smärtan och/eller instabiliteten, säger Vasilis.

Osteolys i AC-leden är en av flera överbelastningsskador.

Styrketräning och teknik är A och O

Men vad kan du göra för att behålla ett par fungerande och starka axlar? Jo, styrketräning och träna på din teknik.

Oavsett om du simhoppar, tränar konsttim, är en vattenpolare eller simmare behöver du ha en kroppsstyrka som skapar stabilitet och kraft. Genom att träna upp en god helkroppsstyrka och god teknik får du fördelar som gör att dina rörelser blir kontrollerade och stabila, och på så sätt minskar risken för skador. 

– Olika faktorer kan förebygga uppkomsten av överbelastningsskador. Exempelvis rätt teknik som är avgörande, inte bara för prestationen, men också för att minska risken för överbelastningsskador. En annan är muskelstyrka som kan förhindra överbelastning eller fel belastning av leder och ben. Dessutom rätt muskelkoordination kan bidra inte bara till explosivitet men även till uthållighet. Speciellt för axelleder är väldigt viktigt eftersom det handlar om den mest rörliga leden i vår kropp. Där krav för stabilitet är avgörande för att få en kraftfull rörelse trots det stora rörelseomfånget, säger Vasilis.

Vila, träna funktionellt och ta reda på orsaken

Om du nu har en överbelastningsskada i axeln, vad ska du göra? Det roligaste är inte att bara vila. Men det är en del i själva återhämtandet. Utöver vila kan träning vara bra, bara träningen är rätt.

– Vila i första hand för att lindra smärtan. Alternativ funktionell träning. Gå genom tekniken i första hand och styrka i andra hand. Man måste försöka hitta sambandet som gjorde att man skadade sig, i förebyggande syfte.  Högt presterande idrottare har enorm vilja för träning som kan göra så att de inte känner efter signaler som kroppen skickar i tidig skede och fortsätter de att träna hårt och då kan en överbelastningsskada kan uppstå. Det är inte så lätt att ta hand om en överbelastningsskada just för att bakomliggande orsaken är träningen och idrottare önskar att komma tillbaka till träningen så fort som möjligt, säger Vasillis.

Taggar: