Så påverkas din träning av alkohol

Att alkohol kan påverka oss negativt och att träning påverkar oss positivt är inget nytt. Men hur blir egentligen träningseffekten när du har druckit? Har du använt en bakfylla som ursäkt till att inte träna? Eller funderar du över vad den där ölen egentligen gör med din träning?
Vi har pratat med Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi på Karolinska Institutet om saken!

Mikael Mattsson menar att alkohol sammanfattningsvis försämrar träningsresultaten. Såväl muskeluppbyggnaden som konditionförbättringen och återhämtningen påverkas negativt av alkohol. Men samtidigt kan det hejdas. 

–  Alkoholen i sig är muskelnedbrytande och då blir det såklart inte lika stor effekt av styrketräningen. Men det är reversibelt. Alltså; om  du slutar dricka, så är det ingenting som är förstört, du kan fortsätta att bli bättre, säger Mikael Mattson.

Alkoholens påverkan på träningen skiljer sig också mellan effekterna i kondition- och styrketräning.

– Styrketräning är det med störst negativ påverkan på, framförallt om du dricker flera dagar i rad. Då blir den träningseffekten sämre och sämre. Medan konditionsträning i sig tar bort vissa av de negativa effekterna av alkohol. Alltså, om du dricker och inte tränar är det sämst. Och om du inte dricker och tränar är det bäst. Men det är viktigaste är att träna. Det är alltså bättre att dricka och träna än att inte träna alls, säger Mikael Mattsson.

Mikael Mattsson

Den största påverkan ligger egentligen i hur komplex eller snabb en idrott är, menar Mattsson. Om du ska prestera dagen efter, är det lättare att prestera i en idrott som du är ensam i själva utföranden än i en idrott där du ska ha koll på dig själv tillsammans med andra motspelare, där sporten är snabb och innebär fler komplexa moment eller rörelser. 

Även skaderisken blir högre när du tränar i samband med alkoholintag.

– Du kan ha sämre balans, timing, och koordination ett eller två dygn efter alkoholintaget, beroende på hur mycket du druckit och hur van du är vid den rörelsen. Det finns en studie som tittade på de som kom in med skador till en sjukstuga i alperna. Forskarna undersökte hur mycket de skadade hade druckit och vad de hade för erfarenhet. Det visade det sig att de som hade störst risk att bli skadade var kvinnor som hade druckit dagen före och gjort sig illa sig i slutet av skiddagen. Det vill säga; de var ovana, de blev trötta, och då gjorde även lite alkohol en ökad skaderisk, Mikael Mattsson.

Även om känslan av att träna bakfull är obehaglig, finns det ingen forskning som tyder på att det skulle vara farligt att träna bakfull, för en frisk person.

Men hur ska man tänka konkret kring alkohol och träning? 

– Man får fortfarande effekter av träningen om än inte lika stora. Man ska inte använda det som en bortförklaring för utebliven träning. Det är fortfarande bättre att träna än att avstå, så länge du inte skadar dig. Det är bättre med en joggingrunda, motionscykel eller hemmaträning än att lära sig några nya akrobatiska trick eller spela innebandy dagen efter, säger Mikael Mattsson

Mattsson lyfter att det handlar om mängden. Att dricka ett glas ett par gånger i veckan kanske inte spelar någon roll överhuvudtaget medan att dricka många glas det spelar stor roll. 

– Att gå från att inte dricka till att ta ett glas spelar inte någon större roll. Men att gå från att inte dricka till att tänka “nu har jag druckit en öl, då kan jag lika gärna dricka sju – det är problemet. På vetenskapsspråk: det är ett dos-respons förhållande, det vill säga, ju mer du dricker desto sämre är det, säger Mattsson.

Foto: KI

Taggar: