Axelfokus 2: SLAP-skada, vad är det?

I vår artikelserie om axelskador lyfter vi några av de vanligaste axelskadorna som du som simidrottare kan dra på dig. I förra artikeln berättade vi om överbelastningskador, hur man kan förebygga och tänka kring dem för att slippa skada sig. En annan vanlig typ skador är SLAP-skador, Vasilis Sarakatsianos berättar:

– SLAP-skada är en benämning av olika typer av skador. Skadorna sitter i övre delen av en struktur i axelleden som heter ledläpp eller labrum. Den har som funktion att fördjupa ledpannan och förankra långa bicepssenan. Skadan kan komma antingen akut vid fall på utsträckt arm eller på grund av överbelastning, säger Vasilis.

Vad händer inuti axeln, rent konkret?

– Vid SLAP-skada typ II, som är den vanligaste, blir infästningen av långa bicepssenan instabil. Instabilitet orsakar irritation inuti axelleden som framkallar smärta och knäppningar vid högre belastning och användning av armen över axelnivå. Det är inte konstant smärta. Förankring av långa bicepssenan blir instabil vid belastning och användning av armen över horisontell nivå av axeln. Då kan man känna smärta och knäppningar. säger Vasilis Sarakastianos.

SLAP-skador skapar instabilitet som i sin tur leder till irritation inuti axelleden.

Axeln innefattar en rad olika, komplicerat sammansatta, leder och muskler. När en SLAP-skada uppmärksammas är det en god idé att se över hur du kan göra för att dels rehaba den, men också hur du i fortsättningen kan undvika att du skadas. Vasilis betonar vikten av en stark kropp. Likt överbelastningsskadorna, behövs en stark kropp för att skapa stabilitet för axeln.

– När man tänker styrketräning bör man inte bara tänka korta och stora muskler som ger explosivitet. Man bör också tänka på långa och smidiga muskler som ger uthållighet som man behöver för det mesta, till exempel som simmare. En stark core och starka skuldror är stabiliserande muskulatur som är avgörande för att få kraftfull rörlighet i axel och höftleder.
Men styrketräningen innefattar också smidighet. Man behöver ha långa, fina och starka muskler. Vilket ibland inte är så lätt som man kan tro. Exempelvis, för att kunna simma bra måste du vara stark och smidig. Det är en svår kombo, säger Vasilis.

Själva rehabiliteringen kan börja hos exempelvis en fysioterapeut för att träna upp och skapa stabilitet i axelmusklerna. Det träningsprogram som läggs upp efter en SLAP-skada bör vara inriktat på stabilserande träning, för att du ska kunna uppnå din fulla potential utan smärta. 

– När skadan inte blir bra av rehabilitering, kan kirurgi rekommenderas, säger Vasilis.

Och det är just ett idrottsliv utan skador som skapar de ultimata förutsättningarna för du ska nå din fulla potential. Oavsett om du är simmare eller simhoppare måste du vara medveten och observant på din kropp och dess funktioner. Har du problem eller ont någonstans, snacka med någon om det och se vad de kunniga omkring dig kan hjälpa dig med för att slippa gå runt och ha ont och inte kunna prestera som du brukar.

– Idrottare och speciellt elitidrottare, orkar både fysiskt och mentalt mycket belastning. Speciellt den mentala styrkan är den som gör skillnad. De som lyckas, är de som inte skadar sig från första början, säger Vasilis.