Axelfokus 3: Kapselskada

I tredje och sista delen av vår artikelserie om axelskador tar vi upp kapselskadan. Som vi varit inne på tidigare är det inget konstigt att ha överrörliga axlar. Tvärtom är ett par överrörliga axlar en förutsättning för att kunna simma bra. Du behöver ha själva överrörligheten för att kunna ha din armbåge ovanför axeln, så att du ska kunna ta det där kraftfulla simtaget. Men eftersom axelleden är en så pass komplex led och dessutom den rörligaste, krävs också stabilitet.

Stabiliteten är som bekant, en förutsättning för att undvika problem och skador. Problemen kan uppstå när din axel inte har den stabiliteten som behövs för att kunna utföra rörelserna med rätt teknik. Tekniken blir optimal när din stabilitet och styrka är god, så det är viktigt att du får till alla dessa delar för en välfungerande kropp.

Vad är en kapselskada?

En kapselskada orsakas av en kombination av en små rörelser som sker vid dålig stabilitet och långa, hårda träningstimmar. Denna kombination kan resultera i en skada i kapseln, en sorts mikroinstabilitet, som i sin tur kan orsaka smärta och värk.

– Egentligen handlar det om att skadan uppstår i övergången mellan kapseln och ledläppen (labrum). Kapseln är en ledhinna som omsluter leden och ledläppen är en struktur som finns runt om kanten av ledpannan och har en funktion att fördjupa denna. Detta är en grundförutsättning för stabiliteten i axelleden, säger Vasilis Sarakatsianos, överläkare i ortopedisk kirurgi och del av simhoppslandslagets medicinska team. 

Kapselskadan är inget som uppstår direkt efter ett hårt och tufft träningspass. Skadan är inget som du direkt känner ”oj, det är något som är fel med min axel”. Kapselskadan smyger sig på och utvecklas över tid. Med tiden blir det mer och mer rörelse i själva leden, vilket till slut gör så att axeln inte orkar med mer belastning och rörelse. Det skapas en så kallad mikroinstabilitet som i sin tur kan resultera i smärta. Denna instabilitet orsakar smärta. Och det är när det börjar göra ont som man söker vård.

– Skadan omfattas av sprickor som successivt med tiden och överbelastning blir större och ger mer tydliga besvär i form av smärta vid belastning, säger Vasilis Sarakastianos. 

Kapselskadan uppstår i övergången mellan kapseln och ledläppen.

Vad kan man själv göra för att undvika och förebygga en kapselskada?

Stabiliteten är beroende av en stark muskulatur i hela kroppen. Har du en stark kropp blir det lättare för dig att skapa stabilitet , inte minst i dina axlar som är överrörliga. Har du styrkan på plats, minskar du risken för att få den mikroinstabiliteten som gör att du får ont. Du kanske tänker att när det gäller axlarna, är det muskulaturen i skuldror och armar som är viktigast. Men allt hänger ihop. Exempelvis gör en stark coremuskulatur att du får det lättare att stabilisera övriga delar av kroppen.  

Förutom att bygga upp en stark helkroppsstyrka kan du se över de övriga delarna av din träning och dina rutiner.

– I förebyggande syfte kan man, förutom att träna upp sin styrka och teknik. Se över din träningsmängd, din återhämtningstid, vardagliga aktiviteter och personliga behov och mål, säger Vasilis Sarakastianos. 

Slutligen, det är viktigt att du får med alla delar i din träning för att minska risken att skada dina värdefulla axlar. Att lägga lite extra tid på att utveckla tekniken, bygga upp stabilitet genom styrketräning och se över rutiner är viktigt. Det är så du får koll på läget och kan förebygga så att du slipper dra på dig onödiga skador. Det är nyckeln till ett långt, framgångsrikt och starkt idrottsliv.

Taggar:
Föregående artikel

“Idrotten betyder oerhört mycket”

Nästa artikel

Intermittent hypoxisk träning – fördel eller dumhet?