Simkunnigheten hos barn – hur ser det ut egentligen?

Med bland annat fyra VM-guld och 13 EM-guld i bagaget, har Emma Igelström slagit in på en ny bana inom simningen. Nu arbetar hon som ansvarig för simskolan i Kungsbacka simsällskap. I veckan kunde vi ta del av en intervju med henne i Expressen där hon berättade om sina tankar och känslor om den nya rollen: 

– Det är det värdefullaste som jag har gjort i mitt liv. Det känns verkligen som att man jobbar med något som man verkligen brinner för, då spelar inget annat någon roll. Det är ingen prestige eller löner, man känner bara att det är något som är väldigt viktigt för samhället, säger Emma Igelström.

Simkunnig anses man vara om man kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter det ta sig upp till ytan. Du ska också kunna simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg.

Men hur ser det egentligen ut med simkunnigheten bland barn i Sverige? Och varför uteblir siminlärningen i vissa fall?

Förra året beställde Svensk simidrott en undersökning från YouGov. I undersökning tittade man på hur simkunnigheten hos barn i åldrarna 4-17 år såg ut, enligt deras föräldrars bedömning. 

Undersökningen gjordes med sammanlagt 1010 intervjuer över nätet. De tillfrågade var alltså föräldrar med barn i ålder 4-17 år.

Så, vad blev resultatet?

62 % av barnen i åldrarna 4-17 år är simkunniga, en ökning med 6% från föregående år – mycket glädjande! 2019 visade samma undersökning att endast 56 procent av barnen i åldrarna 4-17 år var simkunniga. 

Att höja simkunnigheten är en ständigt aktuell fråga för Svensk simidrott. De senaste fem åren har deltagarantalet ökat med 6%, vilket gör att Svensk simidrott årligen lär 75 000 barn att simma.

Men hur ser det ut för de barnen som inte är simkunniga?

Undersökningen som gjordes 2019 visade att 72 procent håller på att lära sig att simma. För de övriga 28 procenten, anges anledningar som tidsbrist, dyra kostnader, rädsla för vatten eller inte närhet till en simhall som anledningar till att simlärandet uteblir. Dock ska det sägas, att inga föräldrar uppgav att det inte är viktigt att träna.

En viktig del i simlärandet är simskolorna. Här skapas möjligheter för barn att lära sig simma tillsammans med andra barn i sin egna ålder. Att just kostnaden ska sätta stopp för ett barns simlärande vill Svensk simidrott ändra på. I år görs deras simkunnighetsmärke Vattenprovet, färgat i Majblommans färger. Tillsammans med Majblomman vill Svensk simidrott uppmärksamma barnfattigdom och samtidigt vara med och bidra till att fler barn har råd att gå simskola och kunna köpa badkläder för att delta.

Barn som idag levet i barnfattigdom kan ansöka om bidrag hos Majblomman för att exempelvis få betald anmälningsavgift.

Taggar:
Föregående artikel

Rörlighet för simhoppare

Nästa artikel

Säsongens våtdräkter från Arena