Så kan du som tränare motverka negativ kroppsuppsfattning.

I vår tidigare artikel riktade vi oss mot idrottsaktiva och de problem som kan uppstå när man börjar få negativa tankar kring den egna kroppen. Men vad kan man som tränare eller ledare göra för att minska risken för aktiva att få dessa tankar?

Sara Hammer menar att sätten vi pratar om kost och kropp har stor inverkan på hur de aktiva mår och känner sig.

– Jag tänker att en del handlar om tränarens och ledarnas sätt att hantera dessa problem. Exempelvis hur man som tränare eller ledare pratar om kroppen då det påverkar idrottaren. Jag har erfarenheter av idrottare där tränarna har tillämpad bestraffningsmetoder om en idrottsaktiv ätit fel slags kost. Eller tränare som har uttryckt att personer är tjocka eller överviktiga, vilket såklart triggar mer ångest kring den egna kroppen, säger Sara Hammer.

Vanlig motion och viss fysisk aktivitet främjar välmående absolut, men exempelvis på elitnivå kan det vara så att man ökar risken för psykisk ohälsa, genom att träna på den höga nivån.

– Det är viktigt att prata om osunda tankar kring mat och kropp, så att man kan fånga upp människor i tid. Det är viktigt hur klubbar och föreningar pratar om frågorna och arbeta förebyggande. En osund kontext kan främja mer problem. Ett exempel på hur man kan prata om kroppen på ett bra sätt är att fokusera på ”Hur skapar jag en så stark kropp som möjligt” istället för att fokusera på utseende eller på vad man får eller inte får äta, säger Sara Hammer.

Men mer konkret, vad kan en tränare eller ledare göra för att motverka den här problematiken?

– Lägg ingen skuld eller skam på den aktive. Prata inte om vad man inte borde äta utan istället på vad man bör äta. Prata om en stark kropp, kroppen som verktyg, att den ska kännas stark istället för smal och kommentera inte kroppens utseende. En kommentar om kroppen kan trigga ätstörning vid fel läge. Inom vissa idrotter finns spridningseffekter bland utövare vad gäller att vara så smal som möjligt och då gäller det för tränare och ledare att försöka fånga upp det och bryta det som snabbt som möjligt, säger Sara Hammer.

Taggar:
Föregående artikel

Sarah Sjöström tillbaka i tävlingsbassängen

Nästa artikel

Kroppsmissnöje och kroppsångest