Dags att testa din simkunnighet

Nu är sommaren på ingång och med den dagar på stranden. Men vet du om du eller de i din omgivning är simkunniga? Är du ens säker på vad det innebär att vara simkunnig? Till skillnad från vad många tror finns det specifika krav på den som ska kunna räknas som simkunnig. Det gäller att man kan hoppa i på djupt vatten så att huvudet kommer under vatten, ta sig upp till ytan och simma 200 meter, varav 50 på rygg.

Det är nog många som först ansåg sig vara simkunniga som börjar tveka nu. 200 meter är långt, framför allt om man ska testa att göra det på öppet vatten när vågorna kan jobba emot.

För att vara simkunnig ska du kunna:
* Hoppa i på djupt vatten så att huvudet kommer under vattnet.
* Ta dig upp till ytan och simma 200 meter.
* 50 meter av de 200 ska vara i ryggläge.

– Denna definition utgår från en internationell undersökning som gjordes på 90-talet av forskaren Robert Stallman på Norges Idrottshögskola. Studien kartlade ett antal moment som var extra betydelsefulla att behärska för att anses vara simkunnig, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig på Svensk Simidrott.

Det är lätt att tro att alla kan simma i Sverige eftersom simskola och simundervisning sitter djupt i folkhemsbygget, men fakta och statistik säger något annat. Enligt en undersökning från 2020 kan 62 procent av barnen mellan 4 och 17 år i Sverige simma och de flesta barn lär sig simma när det är mellan 7 och 9 år.

Simkunnighetssiffran för vuxna är 86 procent. Det kan låta högt, men det innebär att mer än var tionde vuxen svensk inte anser sig kunna simma och det är för många, framför allt i ett land som Sverige där det aldrig är långt till en sjö, ett hav eller vattendrag.

– Det finns många olika bakomliggande anledningar till varför vuxna inte kan simma. Vår undersökning från förra året visade att av de som inte anser sig vara simkunniga, så är 40 procent intresserade av att lära sig att simma. Den vanligaste orsaken till att de ännu inte är simkunniga är dock att det upplevs som pinsamt att lära sig att simma i vuxen ålder. Men om du är en av dem så är du alltså långt ifrån ensam! Svensk Simidrott har dessutom över 80 föreningar som bedriver simundervisning för vuxna och vi hjälper årligen cirka 3000 vuxna att utveckla sina simkunskaper, säger Christina Sandin.

Simning – inte som att cykla

Bara för att du kunde simma när du var yngre är det ingen som helst garanti för att du kan det nu.

– Simkunnighet är en färskvara och därför är det oroande att många barn och vuxna inte har haft möjlighet att öva och träna sina kunskaper i vattnet under en lång tid. Vi vet dock att många av våra föreningar kommer att bedriva sommarsimskolor under sommaren, så vi hoppas att många utnyttjar möjligheten att träna upp sina kunskaper i sommar och att förutsättningarna för att bedriva vår livsviktiga verksamhet förbättras inför hösten, säger Christina Sandin.

Simmärkena Vattenprovet och Vattenprovet öppet vatten.

Ta som vana att testa din simkunnighet årligen. Gör det till en kul grej inför sommaren och ta simmärket Vattenprovet med hela familjen eller kompisarna – för att det är roligt och för att märket är ett säkerhetsbälte inför badsäsongen.

Taggar:
Föregående artikel

Prylarna du behöver till öppet vatten-simning

Nästa artikel

Svenska superlinor i OS-bassängerna