Prylarna du behöver till öppet vatten-simning
Det kan låta som den enklaste sak. En baddräkt eller ett par badbyxor och en sjö. Klart! Men precis som med vilken annan sport som helst så går det att göra simning på öppet vatten till rena rama prylfesten.
Hasse Nilsson är verksamhetsutvecklare för öppet vatten på Svenska Simförbundet och han kan guida dig fram till grejerna du verkligen behöver så att du inte fastnar i shoppingfällan.
– Det är klart att upplevelsen blir större av lite bra grejer, säger han och fortsätter:
– Det är inte kul att springa i nedtrampade löpskor heller. Men det går att undvika att göra det till en extrem prylsport.
Framför allt är det fyra prylar som är värda en investering om du har tänkt dig att tillbringa en del tid i vattnet i sommar:
Boj
Kallas ibland också för lifesafer, swimmer buoy eller safety buoy. Bojen, beskriver Hasse Nilsson, som ett Kinderägg eftersom den har tre fördelar i ett:
- Den hjälper dig att synas. Bojarna görs i lysande färger, inte fyra nyansera av grått. Det gör att båtar ser dig lättare.
- Du kan ha grejer, som bilnycklar eller mobil, i den.
- Den flyter och många har också formade handtag så att du kan ta tag i den och hålla fast vid den om du behöver vila eller får kramp.
Badmössa
En badmössa vill du också ha av flera skäl. Den behåller värmen och du undviker nedkylning, framför allt i början på säsongen. Den hjälper dig också att synas mer, så se till att du skaffar en badmössa i en lysande färg. Den håller också bort håret från ditt ansikte, om du har långt hår.
Simglasögon
Upplevelsen av din simning blir bättre av ett par bra glasögon eftesom du faktiskt ser bättre. När du köper ett par simglasögon för att simma i öppet vatten finns det några saker att tänka på:
- De får gärna vara lite större så att du ökar synfältet åt sidorna.
- Se till att de är behandlade med antifog så att de inte immar igen.
- Köp billiga men byt ofta. Köper du nya ofta slipper du ha glasögon med repor. Dessutom försvinner antifogeffekten efter ett tag.
Våtdräkt
En våtdräkt är bra att ha. Du flyter som en kork och simmar snabbare. Med en våtdräkt så sjunker du inte. Du kan drunkna ändå, men du sjunker inte. Den gör också att du behåller värmen.
- Hitta en våtdräkt som passar din kropp. En för liten våtdräkt är inte skönt och med en för stor läcker det in vatten. Tänk på att en och samma dräkt inte passar alla. Du ska hitta en som verkligen passar just dig.
De flesta leverantörer låter dig prova dräkten i vatten innan du köper den och det är jättebra. En dräkt kan kännas för trång när du är på land men blir perfekt i vatten. - Vill du ha mycket flytkraft? Köp i så fall en våtdräkt som har fler millimeter tjockt material på benen. En van simmare som driver mycket med benen vill kanske inte ha för mycket flytkraft för då sparkar de nästan i luften.
- Man får vad man betalar för, åtminstone till viss del. Om du är motionär behöver du inte köpa en premiumdräkt för 10 000 kronor, för du kommer inte att kunna utnyttja de egenskaper som gör dräkten så dyr. Men köper du en för 900 kronor är det klart att den inte är lika bra som en som kostar mer. De flesta motionärer gör bäst i att köpa en dräkt i mellanskiktet. Det som oftast skiljer är antalet delar dräkten är sydd av. En billig är kanske sydd av två delar, en fram- och en bakdel. Men en dyr kanske är sydd av 30 delar och då säger det sig själv att den dyrare får bättre passform.
- Se till att du har en simvåtdräkt. Hoppa inte bara i den våtdräkt som du ändå har när du åker jetski. En simvåtdräkt är tunnare och mer rörlig runt axlarna.
- Du måste vänja dig vid att simma i våtdräkt. I början blir det lite skavsår och en högre belastning i axlarna, även om dräkten är tunn.
- Många lokala simföreningar har samarbete med något märke som anordnar medlemskvällar där man kan prova dräkter. Se till att prata med och ställa frågor till de som jobbar med våtdräkter, de vet vad de pratar om.