OS-peppen: Sarah Sjöström

Inför OS i Tokyo presenterar vi OS-formen på våra olympiska simmare. Den här gången har vi pratat med Super-Sarah Sjöström – rehabens drottning.

Startklar, mot alla odds.

I vintras fick hela sim-Sverige skrämselhicka när Sarah Sjöström halkade på en isfläck i Stockholm, ramlade och bröt armbågen. OS i Tokyo hägrade i fjärran och hur skulle det bli med Sarahs medverkan?

– Till och början tänkte jag inte så mycket på vilka tävlingar man hade, eller OS, då var det bara fokus på att man inte ville ha ont. Men när kirurgen efter röntgen sa att jag skulle behöva operera frakturen så kände jag att det nog skulle bli väldigt svårt att ta sig till OS, säger hon.

Sarah var som tur var redan uttagen till OS tack vare hennes prestationer under VM, så hon slapp stressen att kvala in. Hon kunde köra rehaben i lugn och ro och när läkarna sa att hon nog borde kunna börja simma lite redan efter 12 veckor väcktes hoppet om OS.

– Men det var så många delar att ta tag i. Rörligheten inte minst. Jag kunde inte sätta upp håret i tofs eller öppna dörrar, så det första blev ju att få sådana enkla saker i vardagen att funka. Men sedan har jag byggt upp styrka i armen och också snabbhet, säger hon.

Sarah har fått sätta press på armen under våren i tävlingar både i franska Canet och i Rom och presterat fina resultat. Så hoppet om fler OS-medaljer lever i allra högsta grad.

Sarah med sina OS-medaljer på stranden i Rio de Janeiro.

När armarna inte kunde jobba så mycket under träningen fick benen desto mer träning. En tuff träningsvecka innebar tuffa spinningpass och kickpass i bassängen kompletterat med tunga benpass på gymmet.

– Den belastningen har gjort att benen är mycket starkare nu, och jag får se om det resultat, säger hon.

Nu ligger mycket av arbetet på att kunna jämna ut styrkan i armarna. När hon kunde börja träna styrka igen körde hon axelpressar på tre kilo på den skadade armen och femton kilo på den friska. Nu har hon lyckats jämna ut styrkan hyfsat.

Den ojämna styrkan har gjort att fjärilsimmet inte har funkat. Att dra lika starkt med båda armarna har inte gått. Nu känner Sarah att det går hyfsat, men en start i fjärilsim i OS är fortfarande mycket osäker.

– Jag kan nog tävla i fjäril, men jag vet inte om jag vill det. Jag är nog inte redo för de resultat jag vill ha. Jag får se om jag ställer upp bara för att jag är nyfiken, säger hon.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

OS-peppen: Videointervju med Victor Johansson

Nästa artikel

OS-peppen: Videointervju med Robin Hansson