Eldsjäl 2.0: Elin vill nå de som glöms bort

Ett bättre sätt att fånga upp simidrottare som inte vet vad de vill göra med sin idrott och som ofta glöms bort inom föreningarna. Det är en förenkling av Elin Hoffmans projekt som hon vill ta tag i under utbildningen Eldsjäl 2.0.

Elin Hoffman är 19 år gammal och har suttit i Mellansvenska Simförbundets styrelse sedan 2019.

Hur fick du höra talas om Eldsjäl 2.0?

– Jag visste att den hade gått tidigare och jag hade läst lite om det, men inte mer än så. Men så var det ordföranden i Mellansvenska simförbundet, Maria Edstedt, som hintade om det så jag tänkte att jag tar chansen och skickat iväg en spontanansökan.

Vad har du själv för idrottsbakgrund?

– Jag kommer från en väldigt liten klubb i Fagersta och simmade själv. Men så blev jag skadad och jag gick från att simma till att bli tränare. Jag gick flera utbildningar inom simutveckling och så blev styrelsen tipsade om mig. Det hela kom från att jag själv skadade mig och inte kunde simma, men jag hade alltid varit intresserad av att träna andra. Det såg roligt ut och jag gillar att arbeta med människor. Så fick jag möjligheten att bli tränare för en grupp och vi var några stycken som såg till att hålla klubben i Fagersta levande. Det var en väldigt bra erfarenhet.

Berätta om projektet du vill genomföra under Eldsjäl 2.0!

– Jag vill att vi blir bättre på att fånga upp de som hamnar lite mellan. Det är lätt att man fokuserar på de som kvalar till de större tävlingarna, till SM eller JSM och som uppfyller de där målen som alla har från början. Men då är det lätt att man glömmer bort de som inte kvalar in eller de som är skadade. Jag tror att vi kan hjälpas åt inom alla simidrotter här, och samarbeta.

Hur ska ni nå dem?

– Det är en svår målgrupp att nå ut till. De som inte uppmärksammas letar inte heller efter aktiviteter som är riktade till dem. Jag ska försöka att få igång en mötesgrupp med några som kanske har tröttnat på simningen eller som har skadat sig för att kunna fråga dem, vad vill ni? Vad behöver ni? Jag vill träffa så många som möjligt för jag tror att om de förstår att vi ser dem så tror jag att vi kan få in bra idéer på vad de kan göra.

Som vad då?

– Det är brist på funktionärer och tränare inom föreningarna. Och det saknas folk som vill ta på sig styrelseroller. De vägarna är inte så läskiga som det låter. Och de som vill simma, kan vi hitta grupper till dem? Några känner kanske att ”Nu ska jag sluta simma eftersom jag inte kvalade till SM”, men då finns det olika mastersgrupper man kan vara med i . Det gäller att jobba med helheten.

Vi önskar Elin stort lycka till med sitt projekt och hoppas att få läsa mer om det framöver!