Simning och löpning – jämförelse bit för bit

Både löpning och simning är konditionskrävande idrotter, men bara för det är de så klart inte utbytbara. Om du är en duktig simmare är det inte säker att du orkar springa jättelångt eller tvärtom, en duktig löpare är inte automatiskt en duktig simmare.

Simning och löpning skiljer sig åt på många väsentliga sätt, det visar också forskning, bland annat från Princeton University. Här ska vi jämföra simning och löpning på fyra sätt och se på skillnaderna och likheterna.

1 Naturligt kontra onaturligt

Ni har säkert hört uttrycket (eller läst boken) Born to run. Människan är faktiskt skapad för att springa och gå. Det är helt enkelt för att vi har sprungit långa distanser under tusentals år. Simning är däremot ett betydligt nyare påhitt och människokroppen är inte skapad för att röra sig snabbt i vatten. Vi har inte behövt kunna simma eller simma fort för att kunna överleva och därför har vi inte heller utvecklat en mer vattenvänlig form.

En mer vattenvänlig form, men superdålig för löpning.

2 Energiförbrukning

Här kan man se att simning och löpning är likvärdiga. Frisim i 30 minuter kräver lika mycket energi som om du springer lika länge på en motsvarande intensitet.

3 Muskler som används

Även om energiförbrukningen är lika så är mekaniken bakom simning och löpning väldigt olika. Hos en löpare finns främst fem muskelgrupper som används: hamstrings (baksida lår), quadriceps (framsida lår), vader, gluteus (rumpan) och bålen.

Simmaren däremot snittar på uppemot 25 muskler som hjälps åt för att simma tekniskt bra och fort och det är muskler från nacken ner till fötterna. Dessutom kommer simmarna inte i kontakt med något förutom vatten (undantaget start och vändningar), vilket gör att simningen är betydligt mer skonsam mot både muskler och leder än löpning.

25 vs 5 muskelgrupper.

4 Andning

Både löpning och simning kräver starka lungor och en förmåga att ta upp mycket syre, men andningen skiljer sig mellan de två olika idrotterna. Andningen är förstås viktig för en löpare också, det gäller att hitta en andning som passar löpsteget, men det är inte lika avgörande som för en simmare. För en simmare kan ett felaktigt andetag innebära skillnanden mellan seger och att stå utan medalj.

Simmare tränar för att få andetagen att bli snabba och långt isär, till skillnad från en löpare som kan andas kontinuerligt under hela loppet eller passet. Simmare får alltså mindre syre ut i musklerna under sin träning än löpare. Det här är en av anledningarna till att löpare blir oväntat trötta av ett simpass.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

SM-dags för alla Masters-simmare – in och anmäl dig!

Nästa artikel

Du vet att du är en simmare när…