Dansk simstjärna mobbade sin lagkamrat – ångrar sig

Mobbning finns överallt, tyvärr. Det är långt ifrån begränsat till skolgårdar eller en viss ålder. Den senaste veckan har media rapporterat om den danska simstjärnan Jeanette Ottesen som i sin självbiografi erkänner att hon under sin karriär mobbade sin lagkamrat Lotte Friis.

Lotte Friis.

Danska TV2 publicerar ett utdrag ut boken som heter Fri och där skriver hon bland annat:

”Det är särskilt killarna som mobbas och gör de gör narr av Lotte både framför henne och bakom hennes rygg. Det kan handla om att hon har en stor rumpa, att hon inte väger det hon ska, att hon är fet, hur hon simmar, kläderna hon har på sig eller glasögonen hon simmar med. Lotte får sina glasögon specialdesignade och de ser riktigt roliga ut och är definitivt fula.

Eller så sägner landslagstränaren Paulus Wildeboer några saker till Lotte och killarna plockar upp och använder mot henne. Paul kan vara rent elak mot Lotte när det gäller vikt, träning, utseende och simning. Barnsliga saker. Löjliga saker. Och de flesta av oss simmare är med på det, antingen genom att bidra med mer ondska eller bara genom att skratt åt det. Som jag gör.”

”Det blir för mycket för Lotte. Det händer när vi är på träningsläger i Sierra Nevada i Spanien våren 2012. Det är inte ett specifikt avsnitt som blir den sista droppen, det är den ständiga dåliga behandlingen som blir för mycket för henne. Hon är ledsen och gråter. Hon säger slutligen nej, inte direkt till killarna, utan till landslagstränaren Paulus Vildeboer. Det här är första gången hon öppnar upp om det för Paul.”


Jeanette Ottesen var i flera år en av Sarah Sjöströms värsta konkurrenter i bassängen, och hon har ett 50-tal internationella medaljer i medaljskåpet.

I sin bok skriver Jeanette Ottesen, som idag är ambassadör för en organisation som jobbar mot mobbing, också att hon ångrar sig och vill be om ursäkt till Lotte Friis. Men Lotte Friis gick i sin tur ut och sa att hon inte godtog ursäkten och att hon bara känner sig ännu mer utsatt i och med att boken kommer ut.

Ingen miljö är immun mot mobbning och tyvärr finns det mobbning på alla nivåer inom idrottslivet, från elit till knatteidrott.

Om du ser någon bli mobbad eller om du själv är utsatt, kontakta i första hand din tränare. Inom din idrottsförening ska det finnas en handlingsplan mot mobbning som ni kan luta er mot. Du ska aldrig behöva känna att du står ensam. Du kan också kontakta Friends om du vill prata med någon.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Vattenpolons superstjärnor i ny dokumentär

Nästa artikel

Kan du strunta i hen i banan bredvid?