Nya svenska OS-guld – efter 41 år?

Att ta OS-guld är förstås bland det största man kan vara med om som idrottare, men om du får ditt OS-guld 41 år efter loppet – hur skulle det kännas? Märkligt, om man får tro det svenska damlaget i 4×100 meter frisim från OS i Moskva 1980.

Bakgrunden till den här udda situationen är att FINA fått en ny president, Husein al-Musallam från Kuwait, och han vill ta i med hårdhandskarna mot dopingproblematiken inom simning, såväl i framtiden som bakåt i tiden. Efter att Berlinmuren rasade framkom ett enormt dopingmaskineri i DDR, dåtidens Östtyskland, bland annat inom simning. Under OS i Moskva 1980 tog DDR inte mindre än 30 medaljer, varav 12 guld. Nu vill Husein al-Musallam gottgöra de som har drabbats av Östtysklands dopingproblematik genom att ge dem de medaljer de förtjänade då – nu.

Agneta Eriksson.

Det här skulle innebära att till exempel det svenska damlaget i 4×100 meter fritt skulle få en guldmedalj istället för det silver de fick 1980. Till Expressen säger Agneta Eriksson som ingick i laget tillsammans med Carina Ljungdahl, Tina Gustafsson och Agneta Mårtensson, att det skulle kännas konstigt att få en 41 år gammal guldmedalj hem i brevlådan.

– Jag vet faktiskt inte… Det hade väl varit roligt att få den 1980. Det är ju från ett silver till ett guld så det blir ju en annan grej liksom. Guld är alltid guld. Silver glömmer man ju bort.

Om simmarna från DDR diskas kommer Sverige att få en hel hög nya OS-medaljer: Per Holmertz, 100 m frisim, guld, Per Johansson, 100 m frisim, silver, 4×100 m frisim damer, guld, 4×200 m frisim män, brons och 4×100 m medley damer, brons.

Per Holmertz.

Per Holmertz som fick en silvermedalj i 100 meter fritt vid Moskva-OS är inte intresserad av att få ett guld så långt i efterhand.

– Det där var en fråga som var uppe för 20 år sedan och jag har alltid sagt att det här kan vara av intresse om vinklingen blir att man pratar om riskerna och problemen med doping. Inte att jag ska stå på en bild och hålla i en guldmedalj, säger Per Holmertz.

Hur det blir med just de här guldmedaljerna återstår att se, men vi kan nog vara överens om att det viktigaste är att ta itu med de dopingsproblem som finns idag för att förhindra nya skandaler i framtiden.

Taggar:
Föregående artikel

Anna Lindberg ny förbundskapten för svenskt simhopp

Nästa artikel

Vattenpolons superstjärnor i ny dokumentär