Anastasia Marinos – vattenpoloproffs med sikte på Euro league

Vattenpolo är en liten sport i Sverige, men det betyder förstås inte att vi helt saknar proffs som satsar på en framtid inom idrotten. Vi fick en pratstund med Anastasia Marinos som spelar som proffs i franska mästerlaget LUC Metropole, om hennes bakgrund, livet i bassängen och framtiden för sporten i Sverige.

Hur kom det sig att du började spela vattenpolo?

– Vattenpolo har alltid varit en del av mitt liv. Båda mina föräldrar var väldigt bra spelare som unga när de spelade i grekiska ligan. Jag började som simmare men tyckte inte det var så roligt och då blev vattenpolo en självklarhet. Eftersom vattenpolo går i familjen var det nog anledningen till att jag också började spela. Och tack vare att min far är vattenpolotränare. Men eftersom sporten är så liten i Sverige, och inte håller så hög nivå har både jag och min yngre syster spelat med PAOK i grekiska ligan under somrarna.

När kände du att du ville satsa på idrotten?

– Jag har spelat så länge och det har alltid varit en självklarhet att det här är något jag ska hålla på med och satsa på. När jag fick erbjudandet att spela i Frankrike så tänkte jag att det var min chans att utvecklas och bli en väldigt bra spelare. De är väldigt seriösa här och tar det på stort allvar, och det är det som behövs.

LUC Metropole.

Hur funkar livet som vattenpoloproffs?

– Jag får en månadslön och klubben betalar boende, resor och även mat. Jag har inget jobb vid sidan om, men det skulle man även haft nytta av. Jag spelar för laget LUC Metropole som är franska mästare sedan flera år tillbaka. Just nu förbereder vi oss för Euro leauge-kvalen som spelas i Rom i mitten på november. 

Tror du att du blir kvar i Frankrike?

– Idag kan jag inte svara på om jag kommer att stanna kvar i Franrike nästa säsong, vi får se hur det går för mig först och främst och vilka möjligheter jag har.

Hur tror du att man skulle kunna göra vattenpolo till en större sport i Sverige?

– Det är mycket som skulle behöva förbättras. Bland annat fler engagerade tränare. Men även locka fler barn för att få dom att bygga en bra grund redan som små. Det hade fungerat väldigt bra att ta in simmare som inte tycker det är lika kul att simma längre men som skulle vilja fortsätta i vattnet. De gynnas av de redan är bra simmare. Sedan krävs fler bassängtider eftersom det är väldigt viktigt med plats.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Super-Sarah Sjöström slog Therese Alshammars rekord

Nästa artikel

Sarah Sjöströms nya syn på träningen efter skadan