Nu är det här året snart till ända. Ett år som började med stängda simhallar och restriktioner och som slutade med rekord och medaljer på VM i Abu Dhabi. Däremellan fick vi in både nationella och internationella tävlingar och inte minst ett olympiskt spel i Tokyo.
Och allt har skett framför linsen på fotografer som har förevigat ögonblicken vi minns från året – både de viktiga händelserna och de mer humoristiska. Vi har samlat några av våra favoritbilder från simidrottåret här.
Håll till godo och gott nytt år!
*Under kortbane-VM i Abu Dhabi i december simmar Sophie Hansson snabbare än någon annan svensk kvinna har gjort på 100 meter bröstsim. Nya rekordet lyder 1:03.50.
Ingen hejar bättre än Michelle Coleman. Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Louise Hansson peppar olika hetsigt under lagkappfinalen under OS i Tokyo.
Emma Gullstrand blev den första simhopparen i Olympiska spelen sedan 2012 och i Tokyo tog hon sig ända till semifinal. Men den här bilden är från Emmas riktiga internationella genombrott när hon knep en bronsmedalj på EM i maj 2021.
Vatten i ögat? Max Irving i USA:s vattenpololag ser ut att ha skaffat sig ett fräsigt nytt glasöga lagom till OS i Tokyo.
Om inte bragdguld, så åtminstone ett bragdsilver. Sarah Sjöström har precis gått i mål efter 50 meter fritt på OS i Tokyo och insett att en medalj, som för bara några ynka månader kändes så långt borta, var bärgad.
Lina Watz startar på 400 meter fritt under Paralympics i Tokyo, hennes första Paralympics efter att hon amputerat sin högra fot. Hon fick också hålla i ett eget Sommar i P1 under sommaren 2021.
Guldmedaljer och munskydd, det var Caeleb Dressels melodi under OS. Allt han tog i blev guld och han fick åka hem med inte mindre än fem guldmedaljer i resväskan. Och munskyddet? Ja, pandemin som sköt Tokyo-OS ett år framåt präglade spelen med munskydd och endast inhemsk publik.
Starten för 10 km i öppet vatten under OS i Tokyo. Man kunde knappast önska sig bättre förutsättningar. Spegelblankt vatten och klarblå himmel.
Det finns knappast någon mer graciös och vacker sport än just simhopp. Men allt är inte grace och stil. Kontrasten mellan de vackra hoppen och ansiktsuttrycken under tiden är för rolig för att inte uppmärksamma. Så här är ett collage från OS-hoppningen i Tokyo.
Akta ansiktet! Rachel Fattal från USA går i närkontakt med Anna Espar Llaquet från Spaniens ansikte under finalen i vattenpolo under OS i Tokyo.
Antonio Lutula blev utsedd till ny huvudtränare för Nationellt Elitcentra och blev då också huvudtränare till många av våra största simstjärnor. Vi är verkligen spända på hur han ska göra våra redan grymma simmare ännu bättre! Antonio var också första gästen i den nya Aquapodden !
Österrikes konstsimspar ger allt i tävlingsbassängen under OS i Tokyo.
Mer laddad än Sara Junevik var här, precis före startskottet i 4×50 meter mixed medley under EM i Kazan i november – ja, det blir man inte.
Det som inte fick hända, hände. Sarah Sjöström halkade på en isfläck och bröt armbågen i början av februari. Hur skulle det gå med OS? Skulle hon överhuvudtaget kunna tävla? Risken var överhängande att hon skulle missa OS, men vi vet ju vilken super-Sarah hon är. Hon inte bara tog sig till OS, hon tog medalj. Bilden är från Sarahs eget Instagram.
Simmaren Victor Johansson på träning under OS i Tokyo . Eller en val. Vi vet inte.
Quan Hongchan från Kina tog OS-guld i simhoppets höga hopp, blott 14 år gammal och hyllades av tränaren som bollade runt med henne för att fira. Quan Hongchan , och flera mycket unga atleter under de olympiska spelan, blev ett ämne för diskussion om hur ung man ska få vara när man tävlar i OS.
Fjärilspecialisten Louise Hansson började simma ryggsim och blev vips bäst i världen på 100 meter ryggsim i kortbana. Hon blev samtidigt också gladast i världen.
Thailändska Charkorn Kaewsri dyker i för att simma 50 meter fritt under Paralympics i Tokyo.
Neptuns konstsims traditionella Luciafirande i bassängen på Forsgrenska badet i Stockholm återkom efter två års uppehåll på grund av pandemin. Lucia var David Martinez Delgado. Bild: Från Euronews filmade reportage.
Maffiga mustascher! Vattenpoloakademins take på Movember. Från deras Instagram .
Björn Seeliger startar på 50 meter fritt i OS i Tokyo. Björn hade försökt kvala och missat med ynka hundradelar ett otal gånger. När chanserna att kvala in började ta slut drabbades Björn av en personlig tragedi när hans pappa gick bort. Trots allt lyckades han samla ihop sig så till den milda grad att han tog den allra sista chansen och tog sig till OS. När han dyker i för att simma 50 meter fritt kan det vara OS mest gripande start.
Konstsim är fantastiskt att se när lagen är i vattnet, men minst lika fantastiska när de gör programdelarna på land. Här är det Kinas minst sagt synkade konstsimlag under OS i Tokyo.
VM-guld i kortbana och världsrekord på 4×50 meter medley. Laget bestod av Louise Hansson, Sarah Sjöström, Sophie Hansson och Michelle Coleman.
Foto: Bildbyrån