Världens bästa världsrekord

Man kan ju tycka att alla världsrekord är världens bästa eftersom det ligger i rekordets natur att det är det bästa som någonsin har gjorts. Och det är väldigt få förunnat att få uppleva det.

Men det finns världsrekord som sticker ut lite extra. Swimming World, den digitala delen av International Swimming Hall of Fame, har bestämt sig för att uppmärksamma de mest fantastiska världsrekorden genom simhistorien. De har valt ut de åtta rekorden efter de här premisserna:

  • Hur länge har rekordet varit världsrekord?
  • Har rekordet någon historisk betydelse och kontext?
  • Bröt rekordet en barriär?
  • Hur stort var tidsgapet till motståndarna?

Damrekord som Swimming World valt att uppmärksamma

Läs mer och Katie Ledeckys rekord på 800 meter fritt längre ner.

Dawn Fraser, 100 meter fritt, 1962 – 59.9

Redan när hon slog sitt världsrekord 1962 var Dawn Fraser från Australien, en av simvärldens största stjärnor. Hon hade vunnit flera OS-guld och var den dominerande på 100 meter fritt. Men det fanns en barriär hon ville spräcka – att simma under en minut.

I försöken till British Empire and Commonwealth Games 1962 hände det. Och det skulle dröja hela två år innan det kom en kvinna till som simmade in under minuten, nämligen amerikanska Sharon Stouder.

Mary T. Meagher, 200 meter fjärilsim, 1981 – 2:05.96

Mary T,. Meaghers rekordtid är en topptid än idag – 40 år senare.

Att simma ett lopp som även 40 år senare skulle vara i världsklass är något utöver det vanliga. Mary T. Meagher simmade sitt lopp på de amerikanska mästerskapen 1981, året efter olympiska spelen i Moskva då hon inte fick vara med på grund av att USA bojkottade spelen. Hon kunde alltså inte säkra en guldmedalj då, men hennes tid var hela fyra sekunder snabbare än tiden för OS-guldet 1980.

Om hon hade varit med i senaste OS-finalen i Tokyo då? Jo, då hade hon kommit fyra, precis utanför pallen. Makalöst!

Janet Evans, 400 meter fritt, 1988 – 4:03.85

Janet Evans hade själv svårt att tro sina ögon när hon slog rekordet.

Janet Evans är en av världens bästa distanssimmarna genom alla tider. Hon dominerade länge på såväl 1 500 meter och 800 meter fritt och under OS i Seoul 1988 stod den amerikanska tonåringen till och med pall för den Östtyska maskinen som vi idag vet drevs av ett avancerat dopingprogram.

När hon satte handen i kaklet på 4:03.85 satte hon ett rekord som skulle stå sig i över 17 år.

Katie Ledecky, 800 meter fritt, 2016 – 8:04.79

Det här med att lägga ett helt hav mellan sig och sina konkurrenter, det kan amerikanska Katie Ledecky. Under de olympiska spelen i Rio 2016 simmade hon sina 800 meter över 11 sekunder snabbare än tvåan i loppet, Jazz Carlin från Storbritannien.

Världsrekordet var också hela nio sekunder bättre än Australiens Ariarne Titmus personbästa som är andra bästa tid i världen. Katie Ledecky har simmat de 24 snabbaste loppen genom tiderna på 800 meter fritt. Slår du upp ”överlägsen” i ett uppslagsverk kanske du hittar en bild på henne.

Herrekord som Swimming World har valt att uppmärksamma

Ian Thorpe står för ett av de mäktigaste rekorden och var långt före sin tid.

Johnny Weissmuller, 100 meter fritt, 1922 – 58.6

Innan Johnny Weissmuller blev känd över hela världen som Tarzan var han en av världens främsta simmare. Och 1922 bröt han drömgränsen och simmade 100 meter fritt på under en minut. Och han kom inte in precis under heller, utan satte en helt ny standard för frisimmet när han dunkade handen i kaklet på 58.6.

Under sin simkarriär vann han olympiska guldmedaljer på 100 meter fritt både 1924 och 1928 och putsade världsrekordet ytterligare till 57.4 innan han lade badbyxorna på hyllan och blev filmstjärna.

Ian Thorpe, 400 meter fritt, 2002 – 3:40.08

Redan som väldigt ung visade den här australiensaren att han skulle bli något stort, riktigt stort. Och det visade sig stämma. Ian Thorpe skulle kunna gjuta en staty av sig själv i helfigur om han smälte ner sina mästerskapsmedaljer. Och under British Empire and Commonwealth Games 2002 simmade han 400 meter fritt på 3:40.08, ett rekord som mycket väl kunde stått sig än idag. Det slogs nämligen med en hundradel av Tysklands Paul Biedermann 2009, när de så kallade hajdräkterna var tillåtna. Utan de nu förbjudna hajdräkterna har ingen varit i närheten.

Ian Thorpe har berättat i intervjuer efteråt att han ångrar upplägget på loppet eftersom han höll igen lite för att vara pigg under resten av mästerskapet. Hade han simmat samma lopp under OS-finalen i Tokyo hade han vunnit med över tre sekunder.

Michael Phelps, 400 meter individual medley, 2008 – 4:03.84

Michael Phelps innehar ett av rekorden som verkar svårast att slå.

Michael Phelps har 20 OS-medaljer hemma i skåpet, så det är inte så svårt att hävda att han är den främsta simmaren genom alla tider. Men han har inte bara medaljer, utan också rekord, varav ett som är något extra.

Det är nu 14 år sedan han satte rekordet på 400 meter individual medley och än har ingen lyckats slå det. Under OS i London 2012 kom Ryan Loche ganska nära, men annars har ingen varit i närheten att sno rekordet. Under OS i Tokyo vann Chase Kalisz samma distans på 4:09.42, så det verkar som att Phelps rekord står sig ett tag till.

Adam Peaty, 100 meter bröstsim, 2019 – 56.88

Adam Peaty gjorde det omöjliga.

21 gånger har någon simmat under 58 sekunder på 100 meter bröstsim. 19 av de gångerna har den simmaren hetat Adam Peaty. En gång har någon simmat under 57 sekunder – gissa vem som gjorde det? Att den brittiska bröstsimmaren är överlägsen på distansen behöver vi inte göra tydligare.

Det hela var resultatet av hårt arbete och ett satsning som Adam Peaty och hans tränare Mel Marshal kallade Project 57. Att simma 100 meter bröstsim under 57 sekunder ansågs nästan vara omöjligt, men Peaty visade vad man kan åstadkomma med rätt träning, rätt inställning, rätt gener och rätt tränare.

Foto: Bildbyrån, YouTube

Taggar:
Föregående artikel

Vi sticker hål på 10 myter om simning

Nästa artikel

Vatten i örat? 6 bra tips