Vatten i örat? 6 bra tips

Alla som håller på med en idrott där huvudet är under vattnenytan – alltså, alla ni som läser det här – har någon gång fått vatten i örat. Ni vet det där knastrande ljudet när man lutar huvudet framåt och känslan av en smärre tsunami som far fram och tillbaka inne i huvudet.

Faktum är att det oftast är en ganska liten mängd vatten som är där inne i örat, vi ska komma ihåg att det inte får plats särskilt mycket vatten i hörselgången, men det spelar ingen roll när känslan säger något annat.

Ut ska vattnet, oavsett, om man inte ska bli galen på knastret. Men hur ska man då göra? Ibland är det som att vattnet håller sig fast där inne i örat och då finns det några bra tips att testa.

1. Ligg på sidan

Det kan faktiskt vara så enkelt. Ibland räcker det att vara lite envis och ligga på den sidan där vattnet sitter för att få det att rinna ut. Så lägg en handduk på soffkudden och dra igång ett avsnitt av din favoritserie och låt gravitationen göra jobbet.

2. Rör på örsnibben

Rinner det ändå inte ut kan du testa att dra lite i örsnibben och också pressa den upp mot örat. Flytta runt den helt enkelt, så kan vinklarna inne i örat ändras och vattnet rinna ut.

Om det gör väldigt ont inne i örat när du drar i örsnibben kan det vara ett tecken på en öroninfektion, eller början på en öroninfektion. Läge att ringa husläkaren alltså.

3. Gäspa

Att dra och greja med örsnibben kan hjälpa till att ändra vinklarna, men ibland behöver man få en förändring längre in i örat för att bli av med vattnet. Så luta huvudet åt det drabbade örats håll och gäspa och flytta runt på käken, som om du försöker bli av med ett lock i örat.

Testa också att maxa genom att bearbeta örsnibben samtidigt.

De flesta av oss har en hel trumhinna (inringad) i örat och då kommer vattnet inte längre in än hörselgången. Däremot kan vax och andra hinder göra att vattnet har svårt att rinna ut.

4. Skapa ett vakuum

Det går att skapa ett lätt vakuum inne i örat med hjälp av handen. På så sätt kan det omvända trycket göra att vattnet liksom sugs ut ur örat. Luta huvudet åt det drabbade örats håll och kupa handflatan så att den täcker örat och hörselgången. Tryck sedan handen mot örat så att handflatan pressas mot örat. Kupa handen långsamt igen och känn ett lätt sug. Gör så några gånger. Funkar det inte kan du testa att dra i örsnibben för att släppa ut vattnet.

5. En varm kompress

Värme kan få vävnaderna i örat att slappna av lite och släppa taget om vattnet. Lägg en handduk som du doppat i varmt vatten och lägg dig på sidan med örat på handduken. Ligg så en stund, ha tålamod, och låt värmen göra sitt. Rinner vattnet inte ut av sig själv, testa att gäspa eller dra i örsnibben när örat har blivit varmt, för att hjälpa till.

6. Blås ut vattnet

Nu är det dags att torka ut vattnet i örat med en hårfön. Låter det knäppt? Kanske, men det kan mycket väl fungera. Sätt hårfönen på lägsta blåseffekt och försök att få in luftstrålen i hörselgången utan att du behöver vara så nära att du bränner dig. Blås där tills den varma luften helt enkelt har dunstat bort vattnet.

Foto: Bildbyrån (Simhopparen Astrid Oliviera från Brasilien under ett träningspass under OS i Tokyo.)

Källa: https://www.medicalnewstoday.com/categories/sports_medicine

Taggar:
Föregående artikel

Världens bästa världsrekord

Nästa artikel

Leonidas Athanasoulias: ”Vattenpolo är en unik sport”