Vi sticker hål på 10 myter om simning

Visst älskar man myter? Sådana där sanningar som man tror på, men som visar sig vara helt bort i tok. Eller sanningar som andra tror på och som man försöker övertyga dem om är fel.

Vi har spanat runt lite och hittat 10 myter om simning som vi sticker hål på med en välriktad nål.

1 Du måste vara i bra form för att simma

Bara för att de simmare vi ser i olika mästerskap ser ut att vara mejslade i marmor betyder inte det att det är ett krav för att få träna simning. Allvarligt, oavsett hur du ser ut är du självklart välkommen att gå med i en simklubb.

Faktiskt är simning ypperligt om du inte är i så god form. Eftersom simning inte belastar lederna på samma hårda sätt som till exempel löpning är det ett perfekt sätt att komma igång på.

2 Du svettas inte när du simmar

Tyskan Leonie Beck vet att mam måste dricka när man simmar.

Joho du! Men eftersom du är i vatten märker du det inte på samma sätt som om du skulle köra ett tufft pass i gymmet eller vara ute och springa. Kanske har du klivit upp ur bassängen efter ett simpass och känt dig lite svajig? Kan vara så att du missat att dricka. Ha alltid en vattenflaska med dig till simträningarna.

3 Du ska hålla andan under vattnet

Alltså, du ska naturligtvis inte andas under vattnet, vi försöker inte ta död på dig. Men i stället för att hålla andan ska du långsamt blåsa ut luft genom näsan när vattnet täcker ansiktet. Om du bara håller andan kommer halten av koldioxid i kroppen öka och du kommer att spänna dig. Det här kan vara svårt att lära sig till en början, så öva genom att bara doppa ner näsan och blåsa och försök sedan att göra samma sak när du simmar.

4 Du ska vänta en timme efter maten innan du simmar

Du har hört det sedan du var barn. Det var inte sant då. Det är inte sant nu.

5 Du får grönt hår av klor

Det är inte kloret som gör att vissa ljushåriga får en grön ton i håret när det simmar mycket i bassäng. Det är kopparhaltigt vatten som gör håret grönt. Du vet hur koppargrejer kan oxidera och bli gröna – det är samma gröna färg som påverkar ditt hår.

Vad du däremot får av klorerat vatten är torrt hår. De två bästa tipsen för att minska problemet är att använda badmössa när du simmar och att tvätta håret ordentligt efter simningen. Vill du så kan du testa produkter speciellt framtagna för simmare, till exempel Paul Mitchell Clarifying schampoo och Triswim schampo och balsam.

6 Du fuskar om du simmar med redskap som fenor eller paddlar

Super-Sarah botaniserar bland redskapen.

Nej, det finns så klart anledningar till att simmare tränar med redskap. Det kan vara teknikträning eller träning där det gäller att simma snabbare eller längre än man kan utan redskapen. Men se till att inte alltid simma med redskap.

7 Du blir snabbare ju mer du simmar

Det här är en myt som fler och fler långsamt med säkert börjar sticka hål på. Länge har simmare tränat omänskligt många timmar i bassäng, lagt längd på längd och tänkt att det här är det bästa sättet att bli snabb på. Men under senare år har fler och fler simmare, även inom eliten, börjat simma färre och kortare pass med fokus på snabbhet och explosivitet och blivit snabbare än någonsin.

8 Du simmar snabbare under vattnet än över

Parasimmaren Pernilla Lindberg – snabb under. Och snabb över.

Vissa gör det. Andra inte. Under OS i Seoul 1988 simmade David Berkoff och Daichi Suzuki mer än halva sitt finallopp på 100 meter ryggsim, och det gjorde de ju inte för att det var roligt, utan för att de var snabbare under vattnet. Michael Phelps var också snabb som en oljad blixt under ytan och gjorde att myten blev ännu starkare. Men det är långt ifrån alla som är snabbare under ytan än över. Kolla hur du ligger till. Om du är snabbare över ytan än under finns ingen anledning att simma långt där nere.

9 Du kommer att simma snabbare om du styrketränar

Ok, det här är såklart inte hundra procent en myt. Styrka och styrketräning kan ge dig otroliga fördelar i bassängen. Men det är inte säkert att styrketräning gör dig bättre. Ett bra och genomtänkt träningsprogram riktat mot din idrott är alltid bra. Men det är inte säker att du blir en snabbare simmare av att köra uteslutande bänkpress och bicepscurls framför spegeln på gymmet.

10 Du kan inte simma när du har mens

Det här låter kanske helt galet, men länge var det här en sanning för många kvinnor och tjejer och det är en myt som envist hänger kvar än idag. Man simmade och badade inte när man hade mens, varken i bassäng, sjö eller hav. Det är lite oklart varför. Självklart kan du bada och simma när du har mens, men ska du simma i bassäng är det tampong eller menskopp som gäller.

Taggar:
Föregående artikel

Simning – därför blir du beroende

Nästa artikel

Världens bästa världsrekord