”Men in sync” – film om konstsim till filmfestival

Det är inte alltid som konstsimmet blir uppmärksammat med en dokumentärfilm, men nu har Parmida Hamdollazadehkive gjort en. Och nu filmen, Men in sync, dessutom blivit nominerad att vinna ett pris i kategorin New doc på Tempo Dokumentärfestival. Det är ett pris som delas ut till en oetablerad filmskapare, och Parmida Hamdollazadehkive har nu en chans att vinna 40 000 kronor.

Vi fick en pratstund med henne om filmen och en mycket ojämlig idrott.

Först av allt, grattis till att din film är nominerad till New doc i Tempo Dokumentärfestival! Hur känns det?

– Det är jättekul, supermäktigt. Tempo var ett av våra stora mål. Att få ta filmen hit till hemmaplan i Sverige.  

Varför ville du göra en film om konstsim?

Parmida Hamdollazadehkive
Foto: Kotryna Juskaite

– Jag började med konstsim som 13-åring i Järfälla. Det var ganska sent, men jag blev snabbt uppflyttad till tävlingsgruppen och sedan blev det ett elitidrottande. Jag tävlade mycket på SM och blev utsedd till Årets konstsimmare av simförbundet 2015. Jag gjorde mitt sista SM 2018 när jag skulle flytta till London och börja studera film.  

Är det här din första film eller har du gjort fler?

– Det här är min debutfilm som regissör, men jag har filmarbetat vid sidan om förut också. Lite av ett ”passion project”. Jag är attraherad av dokumentärt berättade. De idéer jag får är oftast baserade på en sann historia. Det är charmigt i mina ögon att vända något som har hänt på riktigt till en konstform, vilken konstform som helst, men min nisch är ju film.

Du gjorde filmen tillsammans med Mia Grundy. Hur såg ert samarbete ut?

– Det är jag som har regisserat och det är min idé, men vi har producerat den tillsammans. Mia Gundry pluggade på samma skola som jag i London. Filmen började som ett skolprojekt med filmskolan, men jag tog ut den ur programmet och det blev ett självständigt projekt. Min klippare är också konstsimmare från Täby synchro, så vi är som ett litet konssimsteam som jobbar med filmen.

Kan du berätta lite om filmen?

– Filmen utforskar en väldigt stor ojämställdhet inom konstsim. Det finns en väldigt stor obalans mellan könen och den beror på det patriarkala arvet. Ett stigma i samhället där män inte kan uttrycka sig hur de vill. De får inte uttrycka sig feminint på något sätt utan att ses som konstig eller märklig. Det kan man se i idrotter som gymnastik, balett och konståkning också men skillnaden är att konstsimmet är litet så vi är redan lite underdogs. Det är en stor brist på manliga idrottare inom sporten och jag vill bryta stigmat att inte få göra något för att det finns normer man måste följa.

I filmen följer ni Pau och Emma, vilka är de?

– Det är det mixade paret i det spanska landslaget i konstsim. Mixade par är en ny gren som introducerades i VM 2015, tidigare fick inte män tävla i mästerskap i konstsim alls. Nu finns mixade par med i EM och VM, men inte OS och det är det som är den stora frågan i filmen, varför det inte är med i OS, för det finns inga argument för att de inte skulle få tävla.

Varför är det här en viktig fråga, tycker du?

– Jag vill visa att det finns förebilder och peppa killar att börja testa idrotter som konstsim. Det kommer att utveckla idrotten jättemycket! Vi kan använda styrkor och svagheter, akrobatiken och nya skills skulle utvecklas. Man kan kombinera det bästa från både män och kvinnor. Det kommer att starta en revolution! Man ser det redan i mixed.

– Vi pratar också med Bill May som är en legendar inom konstsim. Han vann det första VM-guldet och det han pratar om är att det är viktigt att se skillnader i hur långt de två individerna kan gå och hur vi kan kombinera styrkorna och olikheterna. Man skulle se nya formationer och skapa ett nytt utseende. Det skulle bli en uppgradering av idrotten. Alla utvecklas hela tiden och om man jämför konstsimmet idag med hur det såg ut år 2000 har alla blivit mycket bättre, nya skills har utvecklats och det är svårare. Om vi inte får en inklusivitet av båda könen så kommer vi inte utvecklas mer än där vi är idag.

Vad är ditt mål med filmen?

– Vårt stora mål har varit att nå så många som möjligt. Dels vill vi visa vad konstsim är, det är många som inte vet eftersom det är en så liten sport i Sverige. Och sedan att man börjar prata om den här obalansen som finns och visa att det är ok. Det finns inget märkligt i det här, utan jag tycker att det är dags att bryta oss loss från de mönster vi har levt efter.

Tempo Dokumentärfestival pågår mellan 7 och 13 mars och du som självklart blev nyfiken på filmen och vill se den kan klicka här för att få visningstiderna.

Om du är sugen på att se trailern till filmen så hittar du den här.

Stillbild från filmen: George Clare

Taggar:
Föregående artikel

Simförbunden reagerar på invasionen av Ukraina

Nästa artikel

Sprint eller distans – vilken simmare är du?