Kvinnodagen 2022 – simidrotter tar steg framåt

Varje 8 mars kan man bli en smula nedslagen över hur långsamt framstegen mot jämställdhet går på många områden och på många platser på jorden. Därför är det viktigt att faktiskt glädjas åt de framsteg som faktiskt sker.

Inom allt fler idrotter blir löner och prispengar lika för kvinnor och män. Här ligger simningen på en del sätt i framkant. Bland annat i många av de stora simtävlingarna som International Swimming League och den svenska Swim Open är prispengarna för män och kvinnor samma.

Just frågan om pengar har självklart varit en av de riktigt stora knäckfrågorna gällande jämställdhet inom idrott och därför känns det bra att simningen redan nu ligger långt fram.

Internationella simförbundet FINA har också sett till att göra en del ändringar sedan förra kvinnodagen, om inte annat i möjligheten för män och kvinnor att tävla tillsammans. Under OS i Tokyo i somras tävlade för första gången i olympiska sammanhang män och kvinnor i Mixed 100 meter medley, ett lopp som Storbritannien sopade hem. Och under FINA Aquatic Festival i Abu Dhabi i vintras kördes det första loppet i Mixed 1500 meter medley i öppet vatten, som Italien tog hem.

Men simningen var inte ensamma med att låta kvinnor och män tävla tillsammans på nya sätt. Simhoppet fick också en ny gren, Mixed team event under FINA Diving Experience, där manliga och kvinnliga simhoppare tävlade i mixade lag från 3-meterssvikten och 10 meter.

– 2021 var ett viktigt år för FINA om man ser till ansträngningar att framhålla jämställdhet inom alla simidrotter. Mixed 4×100 m medley i Tokyo och de första mixed-eventen någonsin under FINA Aquatics Festival i Abu Dhabi var väldigt spännande för både idrottare och åskådare. FINAs Reform Committee recommendations (ett reformförslag mot bland annat diskriminering) kommer att hjälpa till att driva på arbetet med jämställdhet, sa Penny Heyns, ordförande för FINAs Athletes’ Committee.

Och Parmida Hamdollazadehkives dokumentärfilm Men in sync behandlar just frågor om jämställdhet inom konstsim, även om det i det fallet behandlar mäns rätt att tävla i OS.

Vi kan ju bara hoppas att arbetet fortsätter och driver på alla simidrotter att bli helt jämställda.

Taggar:
Föregående artikel

Simidrottåret 2022 – tävlingsbonanza! UPPDATERAD

Nästa artikel

Fokus på baksida lår