Mentala problem eller bara nervös? Så vet du skillnaden

Som idrottare, oavsett om du är elit eller inte, kommer du att uppleva nervositet när det vankas tävling. Press att prestera påverkar alla, men på olika sätt. Vissa blir bara triggade medan andra får problem när nervositeten upprepas gång på gång – och ännu värre när det aldrig släpper.

Först och främst – vad händer i kroppen när du blir nervös inför en tävling? När munnen blir torr och hjärtat bultar. Och varför? Varför är egentligen ganska lätt att förstå. Fråga vilken icke-tävlande som helst och de flesta kan inte för sitt liv förstå hur man frivilligt kan ställa sig på startpallen eller svikten.

” Att självvalt ställa sig inför exempelvis ett viktigt mästerskap innebär att elitidrottaren försätter sig i en situation som är extrem i förhållande till livets vanliga utmaningar. I sammanhanget är höga nivåer av stress- och ångestsymtom normala eftersom de speglar adekvata reaktioner när idrottaren går utanför sin egen bekvämlighetszon i sin strävan efter idrottsutveckling och framgång.”

Citatet kommer från en artikel på idrottsforskning.se och en av författarna är Carolina Lundqvist. Hon är KBT-terapeut och har jobbat med mental träning, till exempel med Sarah Sjöström. Hennes forskning är bara ett exempel på de senaste årens ökande intresse för idrottares mentala hälsa.

Därför påverkas du av nervositet

Nervositet och stress är kroppens reaktion på två saker: krav och resurser. Alltså vilka krav som ställs på dig och vilka resurser du har för att möta de här kraven. Kraven kan inkludera rent fysiska krav, mental styrka att klara av utmaningen, rädsla för eventuella skador och inte minst krav som ställs på självförtroendet.

Resurserna är varje idrottares möjlighet att hantera de här kraven, bland annat hur mycket kontroll du anser dig ha över situationen, vilket oftast speglar hur väl förberedd du är, fysiskt och mentalt. En resurs man ofta glömmer bort är hur mycket du ser fram emot utmaningen.

Så vet du om det går för långt

Att vara nervös inför en prestation är inte konstigt, tvärtom! Du kan behöva det där extra tillskottet av adrenalin och kortisol för att trigga igång och kunna prestera bra. Det är när känslan av stress inte ger med sig som problemen börjar. När prestationen är över ska nivåerna av stresshormoner sjunka igen och du ska bli lugn.

Du kan uppleva samma känslor av nedstämdhet och stress även i perioder av väldigt tung träning och det är helt normalt. När du drar ner på intensiteten ska du däremot hitta lugnet igen.

Känner du att problemen du upplever inte ger med sig och du känner dig stressad och nedstämd även när du inte ställs inför exempelvis tävlingssituationer – det är då du ska börja fundera på hur balansen ser ut och om det är något du borde ändra. Det är vanligt att man skjuter undan eller negligerar sådana här problem, ofta eftersom många har en bild av att idrottare ska vara mentalt starka och ha stenhårda pannben. Då kan det vara jobbigt att söka hjälp. Glöm inte att du inte är mer än människa – idrottare eller inte.

Vänd dig till din tränare och se om du kan få hjälp från en mental coach eller liknande som kan hitta var det brister.

Foto: Bildbyrån

Taggar: