
De är de tuffaste distanserna – håller du med?
Vilken distans kan få dig att nästan vända, lämna simhallen och strunta i att tävlingen fortgår där inne? Den där distansen som gör ont och som får dig att pressa dig mer än någon annan? Det finns säkerligen lika många svar som det finns simmare, men sportjournalisten och simmaren Elise Devlin gjorde en undersökning bland sina egna simmarkolleger som fick motivera varför de hävdade att just deras jobbigaste distans är den värsta. Ur undersökningen kunde hon konstatera att det var 6 distanser som återkom och som alltså kan räknas som de jobbigaste.
Så, håller du med dem?
200 meter fritt
Så, brukar du sprinta hela loppet och försöka att inte dö? Eller planerar du din hastighet smart och hoppas på det bästa? Antagligen lite av båda. Det här är definitivt en av de svåraste distanserna eftersom man, utöver att det är svinjobbigt, måste ha en strategi. 200 meter fritt hänger på gränsen mellan sprint och medeldistans och ger dig ingen annan möjlighet än att lita på din uthållighet och hålla en och samma hastighet hela loppet.
200 meter fjärilsim
En impulsiv tanke att ”Jag ska ta i lite extra nu så att jag ligger först” kan förstöra hela loppet. Om du går för fort från början kommer du aldrig att överleva andra halvan av loppet, eller det gör du ju, men det blir inte vackert att se på. Men om du går ut behärskat och lite för långsamt så kan det blir för tufft att komma ikapp. Samtidigt, ju tröttare du blir, desto svårare är det att behålla en bra teknik. Det är en mycket speciell sorts människor som kallar 200 fjäril sin favoritdistans.

200 meter bröstsim
Skillanden mellan farten du har i 200 meter bröstsim och den du har 100 meter bröstsim kan vara enorm! Det kan vara utmanande att hitta den perfekta rytmen i simtagen som kommer att driva dig genom loppet samtidigt som du försöker att hålla en hög fart genom alla längder. Men låt inte tekniken fallera, för då kommer loppet gå åt fanders.
400 IM
Om du inte är skicklig i alla fyra simsätt kan du glömma den här distansen. Den här distansen finns med eftersom den är en kombination att den trötthet du får av att gå igenom alla fyra simsätt och dessutom sätter din uthållighet på prov. Att den dessutom kräver en bra strategi för loppet gör det inte lättare. Alla har olika styrkor och det är bara att ge allt i alla olika simsätt för att vara säker på att hänga med och slippa bli omsimmad när du minst anar det.
1 500 meter fritt
Det är ett mysterium att vissa människor frivilligt satsar på distanssimning. Att simma i över en kvart samtidigt som man måste hålla ett jämnt tempo och hålla sig långt fram i tävlingen är inte det minsta enkelt. Små misstag blir stora på långa distanser och kommer att kosta mycket. Dessutom måste du ha ett pannben av kevlar för att orka borra på i vattnet under så lång tid och samtidigt hålla sig till en plan.
200 meter ryggsim
Passa på att njuta av känslan i dina ben innan du simmar 200 meter rygg. För efteråt kommer de inte att kännas så alls. En kraftfull benkick som håller hela distansen ut är nyckeln för att lyckas bra. Ha en attackplan så att du inte försöker att lägga in den för sent, när benen redan är uträknade. För om det händer lär inte utgången på loppet blir den du hade hoppats på.
Foto: Bildbyrån (Överst ser ni norska Henrik Christiansen pusta ut efter 1500 meter fritt på kortbane-VM i Abu Dhabi.)