Kom ihåg, kom ihåg – 10 punkter för din mentala hälsa

Idrott i allmänhet och simning i synnerhet tär på huvudet och på kroppen. Därför kan det vara skönt att ha några punkter att hänga upp sig på när det känns lite tungt. Kanske hittar du en punkt som just du behöver minnas då och då?

1 Simning är inte som vilken annan sport som helst

Nej, du kan inte få en timeout mitt i din 400 meter medley, även om du känner att simningen inte stämmer och du skulle vilja snacka igenom det med coachen. Och kanske får du inte heller samma erkännande från folk runt omkring dig som någon som springer fort eller gör många mål i fotboll. Det är helt enkelt många som inte förstår sig på simning. Men vi vet, vi vet.

2 Klockan ljuger aldrig

Det är en klyscha, men den gör verkligen inte det. Det är både sportens förbannelse och tjusning, just det där precisa och obevekliga kan irritera och samtidigt vara så otroligt tillfredsställande. Det är jobbigt att se att man missar finalen med en hundradel samtidigt som klockan gör sporten väldigt ärlig – resultatet står ju där.

3 Det är ok att misslyckas

Många simmare anser sig aldrig ha rätt att misslyckas, att simma dåligt, att ha en dålig strategi. Men om du aldrig misslyckas, hur ska du då ta dig framåt? Om du aldrig gör fel kommer du inte att veta hur du ska göra för att bli bättre.

4 Alla i laget måste inte vara dina bästa kompisar

Du kan välja vilken klubb du ska simma i, men du kan inte välja vilka som också simmar där. Och du är bara människa, man älskar inte alla. Och du måste inte heller känna att du ska bli bästis med alla så länge du stöttar och hjälper alla i laget att bli de bästa simmare de kan bli.

Hur snabbt simmar hen som startar bredvid dig?

5 Det är omöjligt att inte jämföra sig med andra

Så försök inte ens låta bli. Lär dig istället att hantera dina j¨ämförelser. Stanna i din tävlingszon och gör din grej. Och om någon i laget plötsligt utvecklas bättre än du, ta det lugnt. Din tid kommer.

6 Du kommer inte att kapa tider som ditt tioåriga jag

När du är tio år kan du plötsligt kapa flera sekunder på hundra meter fritt och under perioder ta pers på pers. Så ser det inte alltid ut. Ju bättre du blir desto svårare blir det att kapa tid på dina pers. Sarah Sjöström simmade in sitt första pers på fyra år i höstas! Så ta det lugnt och förvänta dig inte nya pers på löpande band.

7 Det är inte dräkten som simmar fort

Du kan lägga hur mycket pengar som helst på nya dräkter, vattentäta klockor och analysmetoder, men det är fortfarande du som kommer att få göra jobbet för att simma snabbare. Det är inte dräkten som går upp i svinottan för att komma till simhallen och det är inte dräkten eller pulsbandet som tar sig igenom hela vintersäsongen, det är du. Det är du som måste göra jobbet.

8 Mental hälsa spelar roll

Din kropp kan vara i bättre form än någonsin tidigare men om inte huvudet är med kan det visa sig i bassängen och på klockan. Om du har något som gnager, prata om det. Försök inte skjuta det åt sidan och tro att det inte har med din simning att göra. Det har i högsta grad med din simning att göra. Prata med din tränare och kanske också en mental coach som kan hjälpa dig.

9 Det är ok att ibland hata simning

Man måste inte, man kan inte, alltid älska sin sport. Vissa träningspass kommer att vara tunga att ta sig till. Vissa tävlingar kommer att kännas som skit och vissa dagar vill man bara slänga badkläderna i sopen, gå hem och aldrig mer komma tillbaka. Det är ok. Kärleken till idrotten är uthållig och tål sådana dippar.

10 Du är en människa utanför bassängen

Du älskar simning och lägger mycket tid på simningen, men du ÄR inte simningen. Om du inte går vidare och kan leva på din simning kan det faktiskt vara så att du inte ens kommer ihåg dina splittider på 100 meter fjäril eller din tid på 50 meter rygg. Jag lovar, det låter helt sjukt, men det är så. Glöm inte bort att livet även består av saker som inte luktar klor.

Taggar:
Föregående artikel

Fina resultat fyra dagar i rad på Swim Open 2022

Nästa artikel

Nytt avsnitt av Aquapodden