Trikloramin – boven bakom simmarnas astma
Astma är ett vanligt, eller till och med mycket vanligt, hälsoproblem bland simidrottare. En studie som gjordes på elitsimmare under 2012 visade att inte mindre än 60 procent av dem led av astma i någon grad. Och många av dem hade inte astma innan de började simma. Alltså verkar det ligga en astmabov i bassängen.
Och det gör det! Den heter trikloramin. Du vet när man kliver in i en simhall och det ”luktar klor”. Det är egentligen inte alls kloret som luktar utan ett ämne som bildas när klor kommer i kontakt med hud, urin och svett – alltså badande människor. Då bildas gasen trikloramin. Det är den som luktar och det är den som också kan orsaka astma.
Gasen bildas och frigörs framför allt när många använder bassängen och när vattnet rör mycket på sig, alltså när många simmar och leker i vattnet – precis som på ett allmänt bad alltså. Dessutom är halterna högst precis vid vattenytan, alltså exakt där simmarna andas in.
Under 2021 kom nya strängare gränsvärden från Folkhälsomyndigheten när det gäller mängden trikloramin som får finnas i bassängerna i offentliga bad för att få bukt med det växande astmaproblemet bland simmare. Nu går gränsen för hur mycket trikloramin som luften får innehålla vid 0,2 mg per m3 luft. Det man ska veta är att den obehagliga ”klorlukten” uppstår inte förrän värdena överstiger 0,6 mg, alltså rejält över gränsvärdena. Därför räcker det alltså inte med att bassängen inte längre luktar klor, värdena kan fortfarande vara för höga.
Kommunerna har idag ansvar för att mäta och sätta in åtgärder mot för höga nivåer av trikloramin. Det finns lösningar på problemet, till exempel den svenska uppfinningen Redutri som spjälkar kloraminerna i samband med vattenreningen och på det sättet får ner halterna trikloramin rejält.
Luktar din simhall klor? Eller har du problem med astmakänningar? Kontakta din förening som får ta kontakt med kommunen för att kunna genomföra mätningar och sätta in åtgärder.
Foto: Bildbyrån