Fördelarna med att behålla bredden

Simmare finns i två varianter: den som har spetsat in sin på en eller två distanser eller simsätt och de där som kan simma vilka distanser och simsätt som helst. Det finns fördelar med båda, men förmodligen skulle många må riktigt bra av att behålla åtminstone lite av den där bredden man har som barn och ungdom.

När man börjar träningssimma tar det ganska många år innan man specialiserar sig på ett specifikt simsätt, utan du är tränar på alla. Och vad är då fördelarna med att behålla lite av det där?

Vi gör så att vi börjar med fördelarna med att bli nischad. Du kommer förmodligen att bli snabbare och duktigare ju mer du tränar på just det simsättet. Dessutom kan du bli specialiserad genom att utveckla muskler du använder till just ditt simsätt. Landträningen kan anpassas för att optimera din simning och du lägger mer tekniktimmar på just det.

Möjliga pauser både fysiskt och mentalt

Men vad händer om du blir skadad eller hamnar på en platå? Om du tränar samma simsätt en stor del av din tid i bassängen är skaderisken större eftersom du sliter på exakt samma rörelsemönster hela tiden. Att kunna variera gör också att du kan lämna ett simsätt som just nu inte funkar för att få en mental paus från att nöta något som känns tungt just nu.

Dessutom kan både teknikträning och styrketräningen i olika simsätt vara positiva för andra och det så är rytm, muskelutveckling eller simning under vattnet.

Nu menar vi inte att man inte ska specialisera sig inom simning. När det närmar sig tävling och du har en specialdistans du vill simma är det klart att du ska göra det. Däremot kan du tjäna mycket på att fortsätta träna på fler simsätt än ett och inte nischa kroppen för hårt.

På bilden ovan ser du Louise Karlsson på VM i Rio 1995. En synnerligen bred simmare.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Vad gör en bassäng snabb?

Nästa artikel

Nytt avsnitt av Aquapodden: Louise Karlsson