Därför slutar många att simma

Ett stort problem i alla idrotter i Sverige är att många ungdomar slutar träna när de är i puberteten eller i gymnasieåldern. Det är ett faktum och problemet är extra stort hos flickor. Enligt en undersökning som Friends har gjort slutar så många som 31 procent av alla idrottande tjejer att idrotta under puberteten. Anledningarna de angav i undersökningen är att det inte känns så kul längre eller att de kände att de inte var tillräckligt bra.

Swimming World Magazine har också skrivit om fenomenet och spekulerat i varför så många unga slutar idrotta, med fokus på simning. De kom fram till följande 7 anledningar:

Pushiga föräldrar

En stöttande förälder som hejar när du tävlar är bra, men det finns en gräns. En förälder som kräver för mycket av sitt barn kommer snarare att driva barnet bort från sporten. Har du en för drivande förälder – försök att våga säga till. Det kan vara så att föräldern tror att hen bara är stöttande.

Skada

En jobbig och envis eller återkommande skada kan få vem som helst att tappa lusten. Man tränar ju inte simning för att man ska stå med en bunt gummiband och rehabträna år ut och år in. Försök att hitta grundproblemet till att du ofta skadar dig så att du kan få hjälp att komma tillbaka.

Tränare

Din tränare kan vara din bästa vän och supporter, men den kan också, precis som föräldrar, ställa alltför höga krav vilket kväver idrottaren. Men den kan också bara vara tråkig och hitta på trista pass utan engagemang. Oavsett kanske du kan hitta en ny grupp att träna med?

Bristen på socialt liv

Det här är en SÅ vanlig anledning till att man slutar idrotta. Det känns inte lika kul längre när man vet att kompisarna är ute och har kul samtidigt som du nöter längder i bassängen. Men det går att kombinera. Försök att hitta en grupp som gör att det är riktigt kul att hänga på träningarna, och hitta på saker utanför träningarna för att komma varandra nära.

Trista träningsset

Alla simmare har set de hatar. Långa trista träningspass som aldrig tar slut. Men låt dem inte ta över helt. Om du tycker att dina hatpass återkommer orimligt ofta, ta upp det med din coach som kanske kan tänka om.

Skolan

Simningen tar mycket tid, men det ska inte drabba din skolgång. Skolan är viktig och det vet din tränare också. En bra dialog med din tränare gör att hen förstår att du kan behöva missa någon träning här och där för att fokusera på skolan.

Brist på utveckling

Ingen – alltså ingen – tycker att det är kul att träna något man aldrig blir bättre på. Om du känner att du sitter fast i din träning och ingenting händer med din utveckling, prata med din coach för att försöka lokalisera problemet tillsammans och hitta en lösning.

Foto: Bildbyrån

Föregående artikel

Maxa landträningen i sommar

Nästa artikel

Om simning var lätt…