Topp och talang för Rosvall

Simtalangen Hanna Rosvall tog EM-guld i somras. Nu är hon utvald till Sveriges Olympiska Kommittés Topp- och talangprogram och har siktet inställt på VM i Australien.
– Jag är väldigt stolt, tacksam och glad att jag får chansen att vara med i Topp- och talangprogrammet, säger Hanna Rosvall.

Hanna Rosvall är 22 år gammal och uppvuxen i Ängelholm i nordvästra Skåne. Det är tre år sedan hon tog studenten från idrottsgymnasiet Filborna i Helsingborg och nu satsar hon helhjärtat på simningen. Ett EM-guld tidigt i karriären förändrade allt. 

– Jag vann mitt första EM-guld som lag i 4×50 meter medley i Köpenhamn som 17-åring, vilket var väldigt otippat eftersom jag var så ung. Det gav mig mycket motivation till att fortsätta träna och kämpa, säger Hanna Rosvall.

Simning har alltid varit en del av Rosvalls liv – både hennes pappa och syster har simmat. Hanna själv startade sin karriär vid nio års ålder, då i Ängelholms simsällskap. Men det fanns annat som drog:

– Simningen har inte alltid varit självklar för mig, jag tyckte även att fotboll var roligt länge. Men insåg väl att jag skulle komma längst inom simidrotten, säger Hanna Rosvall.

Numera bor Rosvall i Norge tillsammans med pojkvännen som även han tävlar i simning, men för norska landslaget. Hanna själv tävlar, sedan 2019, för Helsingborgs simsällskap och är även en del av seniorlandslaget. Det fungerar trots att hon bor i Norge.

– Det är skönt att leva tillsammans med någon som gör samma sak, han är alltid ett stort stöd inför tävlingar. Vi är som ett lag han och jag, kan man säga. Det är alltid två som ska packa, två som förbereder sig, två som är nervösa, så vi stöttar varandra, säger Hanna.

Under senaste tävlingssäsongen har Rosvall haft som mål att nå det som krävs för att bli uttagen till Topp- och talangprogrammet. Ett mål som nu är uppnått. 

– Det är en superstor lättnad, jag hoppades verkligen på att jag skulle bli uttagen. Det är en lättnad att jag nu äntligen kan börja räkna med den typen av stöd som programmet ger, säger Hanna Rosvall.

SOK:s Topp- och talangprogram innebär stöd för tävlingar, träningsläger, rådgivning, medicin, kost samt ekonomiskt. Det innebär att Rosvall nu kan se på sin simning som ett heltidsjobb. Hon själv anser att det är hennes hårda träning under flera år som gjort att hon blev uttagen.

– Det är många år av hårt arbete och att jag har tagit till mig allt som mina tränare har försökt lära mig under åren. Jag har även tagit tag i mina svagheter och styrkor för att bli den bästa möjliga simmaren, säger Hanna.

Hon har även haft ett stort stöd från familjen.

– Min familj blev också jätteglada över beskedet och tycker att jag förtjänar det här, att jag har simmat mig till platsen.

Rosvall ser positivt på kommande säsong.

– Jag är supermotiverad för första säsongen som simmare i Topp- och talangprogrammet. Jag vet inte riktigt hur det är ännu, men det ska bli väldigt spännande att se och följa den plan som vi kommer lägga upp tillsammans. Men jag kommer också fortsätta vara tacksam och glad och jobba hårt för att få stanna kvar, säger Hanna Rosvall.

Framtiden ser ljus ut för Hanna. Hennes nästa mål är VM i Australien som äger rum i december. Den stora drömmen har hon kvar – att en dag komma till OS. Och ta medalj.   


Lite mer om Hanna

Fullständigt namn Hanna Lovisa Rosvall

Född 10 februari 2000

Bor Bergen i Norge

Familj Mamma, pappa, syster, pojkvän och hund.

Musiksmak Lugn musik

Bästa egenskaper Glad, framåt och omtänksam

Sämsta egenskaper Envis, kort stubin, dåligt tålamod

Äter helst Pasta med halloumi och godis

Bästa serien Breaking Bad

Hemmaklubb Helsingborgs simsällskap

Bästa simminnet EM-guld sommaren 2022

Sämsta simminnet 200 meter rygg på Stockholm Open 2021

Antal simpass per vecka 9 pass

Antal landträningar per vecka 3 pass

Uppladdning Pasta, sömn och taktiksnack 

Om jag inte var simmare skulle jag vara Fotbollsproffs eller mäklare


Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Träna utan telefonen

Nästa artikel

Är du anmäld?