Från bassäng till hav
Elliot Sodemann fastnade för öppet vatten sent under simkarriären. Nu är 24-åringen aktuell med säsongens sista tävling. För Aquainspiration berättar han om timme efter timme i träningsbassängen, armbågar i ansiktet och det långsiktiga målet: OS i Paris 2024.
Öppet vattens långa träningspass och jättelånga tävlingsdistanser är inte för alla, men det är något för Elliot Sodemann. Hans familj kommer ursprungligen från Falun i Dalarna, men Elliot är född och uppvuxen i Belgien. Än idag bor Sodemann i Leuven i Belgien, nu tillsammans med sina två katter samt med familjen i samma lägenhetshus. Under uppväxten var det flera sporter som lockade – fotboll, basket och simning. Från tolv års ålder var det bara simningen som drog. Längre distanser var Elliots grej – 200 och 400 meter medley och frisim var favoriterna. I slutet av tonåren väcktes intresset för öppet vatten.
– Det var min tränare som fick mig att börja med öppet vatten. När jag var på simläger gjorde vi ett trekilometerstest, för att se hur fort jag kunde simma den distansen i bassäng. Han tyckte att min tid var väldigt bra, så vi började satsa på längre distanser och titta på öppet vatten. Efter min första tävling visste vi att det var grenen för mig och sedan dess har vi satsat fullt ut på öppet vatten-sim, berättar Elliot.
Idag tävlar Sodemann för Malmö Kappsimningsklubb och tillhör svenska landslaget sedan 2017. Han tränar tio till tolv simpass och tre gympass per vecka. Utöver det kör Elliot rörlighetsövningar varje dag för att minska skaderisken.
– De tuffaste utmaningarna med öppet vatten är nog den mentala aspekten och antalet träningspass. Det är svårt att se andra simmare som kör korta distanser gå hem samtidigt som man själv måste träna vidare i några timmar till, säger Elliot.
Den hårda träningen ger dock resultat och möjligheter till tävlingar. Elliot har deltagit i bland annat europacuper, världscuper, junior-EM och dito VM. Han har hela världen som idrottsplats:
– Det roligaste med att köra öppet vatten är att man får resa runt i världen och tävla på olika ställen, säger Elliot.
Något av det bästa – och samtidigt sämsta – minnet från karriären är förra årets OS-kval. Det är Elliots den bästa tävling, men tyvärr missade han kvalet med tre tiondelar.
– OS-kvalet 2021 är generellt en väldigt positiv upplevelse eftersom jag simmade så pass bra, men hade lite otur på slutet. Det är en av mina svåraste upplevelser inom sporten, men det har samtidigt motiverat mig att fortsätta träna och kämpa till nästa kval.
En annan mindre bra tävlingsupplevelse har Sodemann med sig från VM i Budapest i juni 2022. Då fick han fick avbryta loppet på grund av en rejäl smärta i vänsterfoten, något som senare visade sig vara en inflammation inne i och runt om skelettet.
– Det var en väldigt svår upplevelse. Loppet gick bra och vi trodde att jag kunde ha kommit på en topp-8 placering, säger Elliot.
Det är bra att det finns välorganiserad säkerhet vid sådana händelser. Sodemann känner sig alltid trygg under öppet vatten-tävlingar, det finns alltid båtar, kajaker och jetskis med personal i närheten.
– Om något händer som på VM, så ska man bara lägga sig på rygg med en arm i luften. Då kommer dem fram till en direkt och hjälper en ur vattnet. Så det känns alltid väldigt tryggt, säger Elliot.
Öppet vatten-sim innebär inte bara att hoppa i och simma sitt snabbaste. Det handlar istället om att hitta rätt taktik och samtidigt orka simma långa sträckor, ibland flera mil. Det gäller att hitta en taktik som fungerar under hela loppet.
– Taktiken bakom öppet vatten-sim kan innebära att ta i lite hårdare i början, bygga upp en lucka till dem bakom. Eller kanske att ha krafter kvar till en slutspurt vid, säger han och fortsätter:
– Öppet vatten innebär också mycket armbågar i ansiktet och att bli dragen i bena av övriga deltagare i loppen. Det kan bli ganska aggressivt, berättar Elliot.
Tävlingsschemat för öppet vatten har normalt sett uppehåll mellan november och mars. I år kör sista tävlingen för året några veckor in i november, världscupen i Israel. Han kör sin vanliga rutin för att ladda upp.
– Inför en tävling tränar jag mindre veckan innan. Och dagen innan tävling simmar jag en gång, kort, på tävlingsbanan, för att hitta känslan för loppet och banan. Sen laddar jag upp med kolhydrater, men gör det rätt. Det får inte vara för mycket och inte för lite. Sen vilar jag massor, för att spara så mycket energi som möjligt, säger Elliot Sodemann.
För att återhämta sig efter en tävling är Elliots rutin enkel – äta mycket, vila mer. Musklerna värker i upp till några dagar efter en tävling. Enligt Elliot ”tillhör det sporten”.
Den kommande säsongen, 2023, är inte helt färdigplanerad, Sodemann väntar på tävlingskalendern för att lägga sin plan, men han har tydliga mål och drömmar:
– Målet är att kvala till VM som går i juli 2023 och SM i augusti 2023. Sedan är mina långsiktiga mål OS i Paris 2024, avslutar Elliot Sodemann.
FAKTA SIMNING
Hemmaklubb: Malmö kappsimningsklubb
Bästa minne: VM-kvalet 2019
Sämsta minne: OS-kvalet 2021
Antal simpass per vecka: tio till tolv
Antal landträningar per vecka: Tre
Uppladdning inför tävling: Äta bra, vila och spara energi
Tips för att nå toppen inom simning: Träna mycket, ät rätt och vila
Vem har betytt mest under din simkarriär? Min mamma
Om du inte skulle hålla på med öppet vatten, vad skulle du göra då? Jobbat inom matematik
Tankar under tävling: Hålla koll på de andra simmarna, försöker hålla mig lugn och hålla motivationen uppe
PERSONLIG FAKTA
Namn: Sten Elliot Leopold Sodemann
Född: 7 januari 1998
Bor: Leuven, Belgien
Familj: Mamma, pappa, bror, syster och två katter
Musiksmak: R’n’B och hiphop
Okänd talang: Fem olika programmeringsspråk
Bästa egenskapen: Motiverad person
Sämsta egenskapen: Ganska lat
Äter helst: Pasta
Äter aldrig: Blomkål
Bästa serien: Brooklyn Nine-Nine
Bästa filmen: Gun
Foto: Simon Hastegard, Bildbyrån