Konsten att sätta världsrekord vid tre års ålder

Ellen Fildebrandt hette tidigare Olsson och har simmat i hela sitt liv. Verkligen så – redan vid tre års ålder tog hon simborgarmärket och hamnade i Guinness rekordbok. Idag är hon 27 år och tävlar i öppet vatten för Skåre Swim Club.

BRÖDTEXT/ Ellen Fildebrandt är född och uppvuxen i Trelleborg, så långt ner i Sverige du kan komma. Det stod tidigt klart att hon var simmerska – vid tre års ålder kom hon med i Guinness rekordbok efter att ha tagit simborgarmärket. Och det var fortsatt långa distanser som lockade Ellen när hon tävlade för SK Triton, Staffanstorp, fram till tonåren. Då ställdes siktet om – öppet vatten lockade. 

– Jag har en storebror som simmar långdistans i bassäng. När han simmade Vansbrosimningen 2007 var jag med och tittade, blev inspirerad och provade själv året därpå. Det var så jag fastnade för öppet vatten, säger Ellen på klingande skånska.

Den nya simkarriären gick spikrakt uppåt och redan som fjortonåring kom Ellen med i landslaget för öppet vatten. Senare, strax efter studenten från naturvetenskapliga programmet på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg, gick flyttlasset till Tyskland. Dit flyttade hon tillsammans med sin tränare, som idag även är hennes man, för att satsa på en fortsatt karriär inom öppet vatten.

– Det bästa med att leva tillsammans med någon som utövar samma idrott är förståelsen för hur mycket tid man behöver lägga på det. Och förståelsen att man ibland är trött, att det då är okej att bara ligga och titta på serier en hel dag. Han är min trygghet i livet och även i simningen, säger Ellen.

Under sin tid i Tyskland har Ellen hunnit med en hel del tävlingar, bland annat europacuper och världscuper. Inför en tävling laddar hon alltid med mycket kolhydrater, för att vara säker på att kroppen är fulladdad med energi. Ellen försöker också alltid slappna av mentalt, något hon gör bäst genom att läsa en bok.

OS-kvalet 2016 är bland det häftigaste Ellen har upplevt – hon var endast en placering från att ta sig till OS. Ett annat minne är den första internationella medaljen:

– 2018 tog jag min första internationella silvermedalj i öppet vatten. Det var i europacupen, på 10 kilometer. Den kommer alltid vara extra speciell för mig.

Ellen har även hunnit med minst sagt sagolika upplevelser, simmandes ute på havet.

– Mitt absolut bästa minne är när jag simmade världscupen i Seychellerna, då simmade ett gäng delfiner bredvid oss när vi tävlade. Det var väldigt häftigt och overkligt, berättar Ellen.

Men öppet vatten kan även vara krävande, rent av skrämmande. Som i Wuhan, Kina, 2017. När Ellen skulle korsa en flod var det så pass hård undervattensström att hon drog ner under vattenytan.

– Det är det absolut värsta jag varit med om under min karriär. Jag var inte lika tuff i den situationen som jag annars är på öppet vatten, berättar Ellen.

Ellen känner sig normalt sett alltid trygg under tävlingar. Det är hög säkerhet och alltid någon som övervakar och agerar om olyckan är framme.

Något som är extra viktigt efter en öppet vatten-tävling är återhämtningen. Återhämtning sker direkt från att Ellenkliver upp ur vattnet, då hon får en varm filt över axlarna och något varmt att dricka.

– Det är viktigt att börja äta och dricka så fort man kommer in i mål för att kroppen ska hinna återhämta sig, både från kylan och utmattningen, säger Ellen.

Öppet vatten-sim kräver sin träning. Ellen kör totalt 15 pass per vecka – tio simpass, tre gympass, två konditionspass. Hon anser också att ett starkt pannben behövs för att ta sig an sporten. Det är nämligen inte bara en utmaning fysiskt, utan handlar även om att övervinna rädslan för vad som finns i det mörka vattnet. Det är så mycket mer än att simma i en uppvärmd bassäng.

– Enda gången jag känner mig rädd är när jag tränar ensam. När jag simmar själv på öppet vatten kan jag ibland bli lite paranoid och tänka det kommer hajar. Men givetvis kommer det ju ingen haj i Sverige, säger Ellen och skrattar.

Det behöver vara minst 13 grader i vattnet för att det ska gå att träna utomhus, vilket ger stora delar av Europa en ungefärlig säsong från maj till september. Under vintern ser träningsupplägget annorlunda ut. Då försöker Ellen åka på träningsläger till varmare breddgrader, något hon ser som en fördel. 

– Det roligaste med öppet vatten är att jag får resa till världens alla hörn. Det är helt fantastiskt att få simma i så många olika hav och sjöar, säger Ellen.

Idag bor Ellen sedan några månader åter i Trelleborg tillsammans med sin man. Tyskland blev ett sju år långt äventyr. Hon jobbar som simtränare och kör rehab för en överbelastningsskada i axeln. Framtidsdrömmen är dock tydlig:

– Mitt första mål är att ta mig tillbaka till internationell nivå efter axelskadan, förhoppningsvis inom en snar framtid. Målet sen är att ta mig till OS. Om det blir 2024 eller 2028 får framtiden utvisa, avslutar Ellen.

FAKTA SIMNING

Hemmaklubb: Skåre Swim Club

Bästa minne: VM 2015

Sämsta minne: Wuhan 2017

Antal simpass per vecka: Tio

Antal landträningar per vecka: Fem

Uppladdning inför tävling: Mycket mat

Tips för att nå toppen: Starkt pannben och envishet

Vem har betytt mest under din simkarriär? Min man

Om du inte skulle hålla på med öppet vatten, vad skulle du göra då? Triathlon

Tankar under träning: Mat

Tankar under tävling: Att överleva


PERSONLIG FAKTA

Namn: My Ottilia Ellen Fildebrandt

Född: 2 mars 1995

Bor: Trelleborg i Skåne

Familj: Mamma, pappa, tre bröder och man

Bästa egenskapen: Motiverad, glad och målmedveten

Sämsta egenskapen: Envis, ger aldrig upp, stressar för mycket

Äter helst: Thaimat

Äter aldrig: Sushi

Foto: Mikael Stiller

Taggar:
Föregående artikel

Lär dig set & reps

Nästa artikel

Motiverande träningsfilmer