Vi minns Jane Cederqvist

Den 15 januari år 2023 gick Jane Cederqvist ur tiden. Hon slog igenom med buller och brak år 1960, när hon simmade hem ett OS-silver i Rom. Jane hade en kort men mycket framgångsrik karriär och banade väg för framtida simmare – och även för simkunnighet och simidrott – i Sverige! 

När Jane Cederqvist kom till Rom för att delta i OS var hon bara 15 år. Sprungen ur SK Neptun, Stockholm, hade hon på rekordkort tid lyckats kvala till den största av idrottstävlingar – Jane hade bara varit aktiv som tävlingssimmare i två år. Direkt efter hennes 400 meter frisim var framgångssagan ett faktum: hon blev hon silver-Jane med hela svenska folket. 
Senare samma år satte hon två världsrekord. Ett på 800 meter frisim – och blev samtidigt den första kvinna under tio minuter på distansen – och det andra på 1500 meter frisim. Prestationerna gjorde att hon utsågs till Årets idrottskvinna samt fick ta emot Svenska Dagbladets bragdguld. Den sistnämnda utmärkelsen är hon än idag den yngsta idrottaren som fått.  

Janes tävlingskarriär sträckte sig mellan 1958 och 1962, men innehöll förutom två världsrekord och ett OS-silver även fyra individuella SM-guld samt nio i lagkapp. 

Simmaren Lars Frölander föddes först 1974, men har sin syn på hur Jane Cederqvist påverkade svensk simning:
– Hon var en ung tjej som tränade hårt och hann med väldigt mycket på kort tid. På 60-talet byggdes det dessutom många simhallar i Sverige och Janes popularitet var en dörröppnare för det. I och med det har hon påverkat allt från simkunnighet till föreningsliv inom simidrotten ute i landet.

Hur kom det sig att hon slog igenom så stort? 
– Att som 15-åring ta OS-silver är otroligt stort. Det fanns inte heller, på den tiden, lika många stjärnor inom dam- som herridrotten, men Jane visade att det var möjligt. Hennes namn har hörts av alla simmare av senare årgång, tror jag. Hon hade en kort karriär, men hann med väldigt mycket. Och jag har hört att hon tränade väldigt hårt för att vara på den tiden, säger Frölander.

Det stämmer att Jane tränade hårt. Efter att ha börjat simma så sent som vid 12 års ålder lade Jane in en, för den tiden, hög växel. Två pass om dagen fem gånger i veckan under tränare Sten Hellqvist. Och ska vi tro ryktet så var det en mil simning om dagen samt ett strikt schema bestående av simning, skola, simning, sömn som Jane följde. När samtliga svenska olympier, däribland kanotisten och sexfaldiga OS-guldmedaljören Gert Fredriksson, testades innan OS 1960 hade Jane högst syreupptagningsförmåga av alla. 

Och det var inte bara Jane Cederqvist framgångar och popularitet som banade väg för svenska simhallsbyggen. Jane hade redan 1959 skrivit brev till borgarråd i Stockholm för att få till fler fungerande simhallar. 

Jane Cederqvist slutade tidigt med simningen för att fokusera på studierna. Det ledde henne till en jobb som stadssekreterare, överintendent och generaldirektör samt uppdrag i flera styrelser. För svensk simidrott kommer hon dock alltid vara silver-Jane, en oförglömlig atlet som satte avtryck inom simidrotten. 

Jane Cederqvist blev 77 år gammal och gick bort i sviterna av sjukdomen ALS. 

Foto: Andreas L. Eriksson, Bildbyrån

På bilden: Jane Cederqvist delar ut Svenska Dagbladets Bragdguld till Sarah Sjöström på Idrottgalan år 2018.
 

Taggar:
Föregående artikel

Sjöströms tacktal

Nästa artikel

Rara ärtor