Den nya simskolan

Eldsjäl 2.0 är en utbildning framtagen av Riksidrottsförbundet tillsammans med Folkspel. Utbildningen riktar sig till unga ledare, mellan 18–25 år, med syfte att driva utvecklingsarbete.
Vi fick en pratstund med 25-åriga Matilda Wendt som fått chansen att gå utbildningen.

Matilda Wendt bor med sin familj i Mölndal, knappa åtta mil söder om Göteborg. Hon är en idrottstjej ut i fingerspetsarna:

– Jag gillar idrott i alla dess former, även om det mest blir gymträning och lite simning för min del. Men jag uppskattar även långa promenader, speciellt på våren, säger Matilda Wendt.

Matilda började simträna när hon var 11 år, men kände inte att tävlingssimning var något för henne. När hon fick chansen att börja som simtränare hittade hon kombinationen som hon trivdes med.

Jag har simmat en hel del, men kände någonstans att tävlingssimning inte var något för mig. Så när jag fick möjligheten att undervisa, och samtidigt simträna, så tog jag chansen. Jag har jobbat som simlärare sedan 2014 och är verksamhetsansvarig i Angereds Simklubb sedan ett par år tillbaka. Det är det absolut roligaste jag vet, att få se lyckan hos de barn och vuxna som jag undervisar när de lärt sig röra sig i vattnet, eller till och med simma, det ger mig en sådan glädje, säger Matilda Wendt.

Det är främst simkunnighet som Matilda brinner för och det ingår även i hennes projekt genom Eldsjäl 2.0.

– Mitt projekt går ut på att starta upp grupper för icke simkunniga kvinnor och barn. Jag kallar det än så länge för familjegrupper. Tanken är att mammorna och barnen övar samtidigt, men i separata grupper, säger Matilda.

Hon förklarar att det finns många fördelar. Eftersom mammorna och barnen delar på bassängen, möjliggör det för en billigare avgift. På så sätt har fler råd att delta. Det kan även vara smidigare att få ihop livspusslet om familjen bara behöver komma en gång i veckan till simhallen, istället för vid två separata tillfällen.

– Just nu har vi riktat in det på mammor med barn i åldrarna 3-6 år, och tanken är att vi kommer att ha dem åtskilda under lektionen på olika delar av bassängen, men att de ibland ska få göra saker ihop. Mammorna kommer att hålla till i den djupare delen av bassängen och barnen i den grundare, berättar Matilda.

Matilda Wendt är medveten om att det kan dyka upp hinder på vägen, men hon är förberedd och har tänkt igenom vilka fallgropar som kan finnas.

– Eftersom det är första gången vi provar detta så är det klart att det finns lite frågetecken. Till exempel misstänker jag att det kan bli så att barnen försöker få uppmärksamhet av sina mammor och glömmer fokusera på läraren. Men jag är förväntansfull och hoppas att det ska flyta på ungefär som jag har tänkt mig.

Hon ser fram emot projektet. Planen är att Matilda ska vara simlärare för mammorna i gruppen, medan hennes kollega har hand om barnen.

– Förutom själva utförandet ser jag fram emot att få utvärdera och kunna utveckla det till att kanske innefatta fler grupper och fler varianter. Mitt mål är att kunna fortsätta med den här typen av grupp sen, som ett alternativ som kanske blir både billigare och smidigare för barnfamiljer. Vi vill kunna fortsätta att jobba med inkludering för att få in så många som möjligt, från alla olika grupper, in i både simskola och föreningslivet, berättar hon.

Halva utbildningstiden har passerat och förutom att arbeta med sina projekt, träffas gruppen för diskussioner samt får stöd av sina mentorer.

– Vi har haft två fysiska träffar samt en digital träff i månaden, där vi fått diskutera allt från normer och ledarskap i stort till att gå in på djupet i vår egen ledarskapsfilosofi. Vi har hjälp från fantastiska mentorer inom programmet och har dessutom fått kontakt med personer på simförbundet som också stöttar oss i allt vi behöver. Jag uppmanar verkligen alla som funderar på att söka att göra det, det här är en av de bästa möjligheterna jag fått i mitt liv att utveckla mig själv, och jag får möjligheten att göra den här resan tillsammans med ett underbart gäng av unga ledare som brinner för idrotten lika mycket som jag gör, säger Matilda Wendt.

Läs mer om Eldsjäl 2.0 här.

Taggar:
Föregående artikel

Best of konditionsmaskiner

Nästa artikel

#18: Vattenpolo – världens tuffaste sport