Simidrottens utveckling

Johanna är en norrländsk utvecklingskonsulent med ett utifrånperspektiv. Nu är hon dessutom med och utvecklar simidrotten ytterligare – för fler unga ledare, för mer demokrati, för mer delaktighet. Och för att fler ska ha längre brinntid inom simidrotten.

Johanna Stenberg har jobbat som Utvecklingskonsulent för distrikt Norrland inom Svensk Simidrott sedan 2017. Då var rollen ny.
– Det var jag och ytterligare fyra personer som klev på då. Sedan dess har ytterligare konsulenter anställts och idag är det åtta personer som jobbar med distrikten. Jag ville vara med och utveckla en idrottsverksamhet, helt enkelt. Och det gör jag än idag, säger Johanna. 

Men du kommer från hockeyns värld, visst? 
– Det stämmer, jag har spelat hockey i hela mitt liv och avslutade min karriär i Skellefteå AIK. Så hockeyn är min bakgrund, men jag har lärt simidrott från de bästa. Jag hade redan bra koll på föreningsverksamhet när jag klev på, är Idrottsvetare till utbildning sett, och älskade redan från början att simidrotten har så mycket engagerade människor och är så jämlik. Och man lär sig som bekant genom att ställa många frågor.

Fanns det något du kunde väga in från ditt utifrånperspektiv, från hockeyn?
– Jag tycker att det finns många idrotter och verksamheter utanför simidrotten som är bra på att bedriva träning och tävling på ett kul och varierande sätt. Det försöker jag ta med mig in i simidrotten. Mycket av mitt jobb handlar om att hjälpa föreningarna skapa miljöer där de aktiva kan trivas och utvecklas. Vi vet att många slutar hos oss när de lärt sig simma, men jag tror att vi skulle kunna få fler att stanna kvar längre. Hittar vi hur vi kan träna på olika sätt, hittar alternativ och roliga inslag istället för att bara dra längder, då har vi vunnit mycket.

Just detta är en del av Johanna Stenbergs jobb – hon är projektledare inom ramen för den moderna simidrottsföreningen.
– Jag brukar uttrycka det som att jag jobbar med simidrottsutveckling. Och då gäller det inte bara Norrland, utan hela Sverige. Inom Svensk Simidrott finns det en verksamhetsinriktning och i den har vi tydliggjort att demokrati och delaktighet är viktiga delar att jobba med. Projektet är en förlängd arm mellan den centrala organisationen och de lokala föreningarna. 

Var är ni i projektet? Och var ska ni? 
– Ute i verksamheten är de flesta barn och unga. Sedan är väldigt många ungdomar även ledare. Vi vill få in fler ungdomar i ledande roller på alla nivåer. Och målet är att fler ska stanna kvar inom vår verksamhet längre, helst hela livet, berättar Johanna. 

Rent konkret, hur ser ert jobb ut? 
– Vi gör insatser för att få in unga i ledande positioner. Som ung inom simidrotten ska du få vara med och representera på alla nivåer. Det är möjligt att ha en ledande roll redan som ung, det är en del av vårt jobb. Och hur vi kan få flera att delta i årsmötet är en annan.

Det råder ingen tvekan om att Johanna brinner för det här. 
– Att vara en del av en idrottskontext är det roligaste som finns. Idrottsminnen är bland de starkaste minnen vi har, det vet jag som besöker en massa föreningar. Det vill jag att alla ska få uppleva! Och kom ihåg att utvecklingskonsulenterna och förbundet gärna är med och stöttar ungas idéer! Vi kan stötta, ge råd och koppla ihop idéer med rätt person eller utbildning. Har du en idé så hör av dig, avslutar Johanna Stenberg. 

Det lilla extra: filmtajm!
Johanna och hennes kollegor har tagit fram tre filmer. Det handlar om tre ungdomar: Jakob, Elin och Matilda, som har olika uppdrag inom simidrotten.

Filmen om Jakob


Filmen om Elin


Filmen om Matilda

Taggar:
Föregående artikel

#20: Hanna Rosvall

Nästa artikel

Simma hela livet