Dina muskler
Din kropp har över 600 skelettmuskler, uppbyggda av knippen av muskelfibrer. Dessa fibrer går att dela upp i två delar – långa och korta. Båda behövs, men har lite olika roller. Här följer vår snabbkurs!
Långa muskelfibrer är långsamma och uthålliga, behöver tid för att samla kraft. Långa muskelfibrer gör inte muskeln lika stor som korta muskelfibrer gör, men simmar du långdistans är långa muskelfibrer din vän. För att simma långt och bli mer uthållig är tipset att gradvis öka längden på dina pass. Då anpassar sig dina muskler och blir bättre på syresättning, mer effektiv på att hantera energiomsättning – med mera.
Korta musklerfibrer är explosiva och starka, men inte nämnvärt uthålliga. Korta muskelfibrer använder sig av kolhydrater i form av glykogen som ger musklerna energi. Musklerna får med denna fibertyp mer volym, men tappar kraft snabbt. Om du satsar på att bli snabb på kortare distanser är aktivering av korta muskelfibrer the way to go. Korta muskelfibrer drar ihop sig tre gånger så snabbt som långa och rekommendationen är att träna som du tävlar – explosiv styrketräning är bra, intervaller likaså.
Mer om muskler
– Du föds med alla dina muskler. Inga muskler tillkommer alltså, men de kan ta olika form beroende av om och hur du tränar dem.
– Dina muskler får syre och energi från blodet.
– Om du får mjölksyra i muskeln har den inte fått tillräckligt med syre. Då bryts inte näringen i muskeln ner fullständigt.
– Om vi ska vara petiga finns det faktiskt tre typer av muskelfibrer: mycket snabba, snabba och långsamma. Det som skiljer dem åt är kontraktionshastigheten.
Foto: AdobeStock