Inkluderade idrott

På Angereds Atletiska får alla vara med. Föreningen ville tydligt och strukturerat gå mot att bli en, på alla sätt, mer inkluderande idrottsförening. Så här gjorde man!

På spårvagnsavstånd från Göteborg hittas Angered. Det är kända ansikten som sångerskan Jennifer Brown, artisten Carl Einar Häckner och friidrottaren Christian Olsson som satt orten på kartan. Nu skolas nästa generations stjärnor här, bland annat på Angereds Atletiska, som ägnar sig främst åt simning och friidrott. Och här är alla lika mycket värda, lika välkomna. Som ordförande i föreningen hittar vi Maximilian Persson.
– Vi har funnits sedan 2018, så vi är en hyfsat ny förening. De flesta har varit aktiva i en annan förening tidigare, men sedan fem år hänger vi ihop i ny tappning, berättar Maximilian. 

Ni har valt att jobba hårt med HBTQ+ frågor i föreningen. Hur kom det sig och vad gör ni, specifikt?  
– Det enkla svaret är att vi gör allt som är möjligt, men för att jobba mer strukturerat började vi med att gå en utbildning med ett företag som heter Samkrafter. Därefter tillsatte vi en grupp som jobbar med frågor runt detta och nu är detta arbete en del av föreningen. Vi har faktiskt även klubbloggan i regnbågsfärger, säger Maximilian.


Samkrafter är ett företag som jobbar för att certifiera föreningar inom HBTQ+. Det innebär att föreningen utbildas och sätter en plan för ett kontinuerligt arbete inom området. På Angered Atletiska funkar det så här:
Den tillsatta gruppen håller i utbildningar för ledare och styrelse, samt även aktiviteter för olika träningsgrupper. Ibland handlar det om workshops med olika case att resonera kring och ibland om vilka begrepp man använder. 
– Certifiering gjorde vi ihop med andra idrottsföreningar. Där tog vi mycket inspiration kring hur vi kan lägga upp olika aktiviteter. Angered är ett multikulturellt område och här hos oss handlar det om allas lika värde.  För man kan bli förtryckt och exkluderad som invandrare, som kvinna eller som HBTQ+ person. Den gemensamma grunden är att alla inkluderas i vårt inkluderande arbete, berättar Maximilian.

Vilken stöttning har ni fått alternativt vilka hinder har ni stött på?

– I Sverige strävar vi mot öppenhet och vi som förening har fått ekonomisk stöttning från bland annat kommunen. Vi jobbar med våra ungdomar, deras inställning, och har faktiskt byggt hela föreningen på att vi ska vara inkluderande. Går man med här så vet man om det. Sedan har vi även uppföljningsmöten med Samkrafter där vi får stöttning och hjälp. 


Deltog ni på Pride i år?
– Vi hade några medlemmar som gick. Pride i Göteborg var den 10 juni i år och vi gick tillsammans med Riksidrottsförbundet. Det gör vi för att öka vår synlighet och visa vårt engagemang, avslutar Maximilian Persson. 

Taggar:
Föregående artikel

21 medaljer

Nästa artikel

Sommarlöpning