VM i Fukuoka – the inside story

Anna Hammar är press- och kommunikationsansvarig för Svensk Simidrott, nyss hemkommen från VM i Fukuoka. Medan media främst rapporterar om vad som händer inför öppen ridå får hon hänga med på allt som kamerorna inte fångar – bakom kulisserna, i mixed zone, runt träningsbassängerna. Här är Fukuoka – the inside story!

Anna Hammar, på plats i Fukuoka.

Anna, nyss hemkommen från Japan, hur är det för dig att jobba under ett mästerskap?
– Det är fantastiskt att vara med och uppleva simidrotten live! I mitt arbete är jag länken mellan simidrottarna och media. Jag har kontakt med journalisterna inför mästerskapet och anordnar presskonferenser innan tävlingarna. Väl på plats ser jag till så att TV, skriftlig press och radio får den information och den tid med simidrottare och ledare som de behöver för att kunna rapportera. Samtidigt försöker jag hitta tider och platser som stör så lite som möjligt, för simidrottarna och ledarna att vara tillgängliga. Allt för  att de ska kunna fokusera på sin uppgift. Jag har också kontakt med media på hemmaplan och planerar exempelvis för telefonintervjuer med simmarna. Utöver det rapporterar jag de svenska simmarnas resultat och lägger ut behind the scenes-material på våra sociala medier inför och under tävlingarna. 

Ganska många uppgifter, låter det som. Hur ser själva arbetsplatsen ut? 
– Min arbetsplats under tävlingarna är i det så kallade mixed zone, ett område dit simmarna kommer direkt efter sina lopp för att prata med media innan de går och simmar av. Här är press från hela världen samlad i ett utrymme som oftast ligger i en källare under tävlingsarenan. Jag ser till så att simmarna pratar med media samtidigt som det är viktigt att simmarna tar sig igenom så snabbt som möjligt för att varva ner och ladda inför nästa lopp.

Du har ju varit med på flera stora mästerskap tidigare. Hur levererade Fukuoka och varför?
– VM i Fukuoka var ett av de mest välorganiserade mästerskap jag varit på. Allt var förberett och mycket bra planerat. När det kommer till saker runt omkring det som syns i TV finns det många detaljer som ska funka och är viktiga för idrottarnas prestation. Det gäller allt från att transporter till och från tävlingsarenan går i tid till bra och tillräckligt mycket mat för idrottarna på hotellet. Och välskyltade tävlingsarenor, så klart! Men japanerna var otroligt välkomnande, trevliga och hjälpsamma. Vi hade massor av volontärer som dirigerade oss och stod och entusiastiskt vinkade hej och hejdå varje dag!

Hur bor den svenska truppen under ett mästerskap? 
– Boendena på mästerskapen ser lite olika ut. Vanligtvis har den arrangerande organisationen (World Aquatics eller det europeiska simförbundet) valt ut ett antal hotell som håller måttet, alltså kan ta emot den mängd simidrottare från hela världen som deltar på ett mästerskap. De deltagande länderna kan sedan önska första- och andrahandsval för hotell dem helst vill bo på. Under tävlingarna bor de flesta av simmarna tillsammans med en rumskompis. Utöver tävlingarna finns ganska mycket tid att slå ihjäl, så då spelar de spel, kollar tv-serier eller går ut på stan och fikar.

– I Fukuoka bodde vi på ett stort hotell som låg precis utanför starten av öppet vattentävlingarna och där high diving genomfördes. Det var cirka 20 minuters bussresa från simanläggningen, som låg i ett område som heter Marina Messe. Tävlingsbassängerna var uppbyggda i mässanläggningen enbart för dessa mästerskap. 

Highdiving och svenska truppens hotell

Vem av hemmasimmarna fick mest uppmärksamhet? 
– Alla japanska simmare får mycket applåder och hejarop av publiken när de ska tävla, men Ikke Rikako har en historia som gör henne extra intressant för journalisterna. Inför OS 2020 var hon en av Japans största medaljkandidater. Hon tävlade samma fjärils- och frisimsdistanser som Sarah Sjöström och många såg framför sig en duell dem emellan. Sarah och Rikako är vänner och tränade under en kort period tillsammans. Men under våren 2019 drabbades den japanska simmaren av leukemi och under kommande året var det osäkert om hon någonsin skulle komma tillbaka till simningen igen. Under VM i Sydkorea i december 2019 låg Sarah bakom en hjärtvärmande hälsning till Rikako, som medaljörerna på 100 meter fjäril genomförde. Skrivet på händerna var ”Ge aldrig upp, Rikako Ikee”, med hjärtan. En hälsning som Rikako sedan återgäldade när Sarah bröt sin armbåge året därpå. Vänskapen rivalerna emellan är någonting som pressen är intresserad av att veta mer om. Under hela detta mästerskap fick Sarah frågor kring vad hon tyckte om Rikakos prestationer och hur hon såg på deras vänskap.

Sarah Sjöström och Rikako Ikee. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån

På tal om Sarah Sjöström, hur stor är uppmärksamheten kring henne när hon kliver upp ur bassängen efter ett lopp?
– Sarah är en av simvärldens superstjärnor, vilket innebär att många länders kommentatorer och journalister vill intervjua henne efter ett lopp. Beroende på vilket program Sarah har under tävlingarna, hennes belastning, finns det olika stort utrymme för mig att ge journalisterna tid för att prata med Sarah. Under dessa VM-tävlingar hade Sarah ett ovanligt luftigt program, bara två individuella grenar och lagkapper, vilket ändå resulterar i tio lopp totalt, som gjorde att hon hade mer tid att prata med pressen. 

Alla drar i Sarah…

Vilka var detta VM:s höjdpunkter, enligt dig? 

– Det går inte annat än att vara grymt imponerad av Sarah när hon kommer in och simmar hem sitt femte VM-guld på distansen 50 fjäril för att 15 minuter senare stå på startpallen igen och simma hem sin semifinal på 50 frisim, på ny världsrekordtid. Det ger gåshud! Många i Sverige känner ju till Sarah, att hon har varit en världsstjärna som tagit internationella medaljer under 15 års tid. Men jag tror att få riktigt förstår hennes storhet. Under detta VM blev hon historisk när hon tog hem segern på 50 frisim. Hon blev då den simmare som tagit flest individuella VM-medaljer, någonsin, i långbana. Hennes 21 medaljer är en medalj mer än vad giganter som Micheal Phelps och Katie Ledecky tagit, det ger perspektiv och är enormt imponerande. Hon har under simkarriär tagit medaljer på 50, 100, 200 meter frisim och 50 och 100 meter fjärilsim, säger Anna och fortsätter: 

– Och på tal om Phelps så var det också imponerande att se den fransmannen Leon Marchand krossa Phelps världsrekord på 400 medley. Phelps själv var på plats och hyllade Leon med stående ovationer. Det var fint att se honom dela ut medalj och hylla den nya rekordinnehavaren!

Leon Marchand hyllas av Michael Phelps. Foto: Stefan Wermuth, Bildbyrån

Och om du får lyfta ytterligare något minnesvärt… 
– Det är svårt, det finns så många bra lopp under ett mästerskap! Men, så klart, simningarna på 200 frisim damer där australiensiskan Mollie O’Callaghan slog Fredrika Pellegrinis världsrekord från 2009. Det var fantastiskt att se. Och Ruta Meilutytes rekord på 50 bröstsim var imponerande! Ett annat lopp som fick en spännande avslutning var herrarnas 1500 frisim där det blev en duell mellan Ahmed Hafnaoui och  Bobby Finke från USA. En duell som slutade med att tunisiern vann, fem hundradelar före amerikanen.


Omslagsbild: Joel Marklund, Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Mätta musklerna

Nästa artikel

21 medaljer