Blod i vattnet

Ett stycke vattenpolohistoria och en av världens mest uppmärksammade matcher är den mellan Ungern och Sovjetunionen i OS i Melbourne år 1956. Men vad var det som hände egentligen?

Det är dags för semifinal i vattenpoloturneringen i OS år 1956. Lagen som hoppar i bassängen är från Ungern respektive Sovjetunionen. Det är en månad efter Ungernrevolten, som började med att några studenter protesterade mot Sovjets inflytande över Ungern och dess regering. Det som började med en liten demonstration utvecklade sig snabbt till ett förvisso kort, men ändå blodigt krig. Sovjet gjorde sitt bästa för att slå ner upproret och stora delar av Ungerns huvudstad Budapest lämnades i ruiner. Det hela var över på några veckor, men låg färskt i minnet hos alla ungrare när OS drog igång.

Själva matchen dömdes av svensken Sam Zuckerman. Det blev en tuff uppgift – det sparkades, tjafsades och knuffades innan det till slut blev fullt slagsmål. Startskottet var när den ungerska stjärnan Ervin Zádor fick ögonbrynet spräckt av ett knytnävsslag. Det var inte bara spelarna som deltog i slagsmålet, utan även publik och idrottsledare. Den ryska truppen fick lämna matchen med polisbeskydd.

Hur det gick i matchen? Ungern vann med 4-0 och gick sedan vidare och besegrade Jugoslavien i finalen. Ungerns guldmedalj har dock drunknat i uppmärksamheten som ”blood in the water”-matchen, som den kallades i tidningarna, fick. Som kuriosa kan nämnas att Ervin Zádor senare flyttade till USA och bland annat var tränare för en ung Mark Spitz, som under OS 1972 tog sju OS-guld i simning.

Taggar:
Föregående artikel

#29: Stil, hårdträning och lite plugg

Nästa artikel

Effektivare återhämtning