En sann eldsjäl

Kicki Eriksson från Trelleborg brinner för att alla ska kunna simma. Hon är en sann eldsjäl som gör halva sin arbetsvecka ideellt. Nu uppmärksammas hon för sitt arbete – hon är nämligen nominerad till Årets Eldsjäl i kategorin tränare!

Skåre Swim Club håller till så långt söderut i Sverige du kan komma. I staden som stoltserar med något så ovanligt som palmer och, närmare bestämt i Trelleborgs badhus, hittas Kicki Eriksson. Hon har jobbat inom Triton i Staffanstorp, men även inom såväl Trelleborgs simsällskap som Trelleborgs Sim, klubbar som hon nu delar banor och bassängtid med. 
– Sen blev dottern intresserad av distanssimning och öppet vatten, vilket ledde till att vi bildade Skåre Swim Club. Det var jag och Daniel Wramfors som startade klubben. Detta var år 2010, alltså 14 år sedan. Anledningen var att vi ville att det skulle finnas en klubb för öppet vatten även i Trelleborg, berättar Kicki Eriksson.

Från början var det bara öppet vatten som gällde, men snart upptäckte Kicki ett annat, och större, behov. 
– Jag har jobbat som lärare i nästa 40 år och upptäckte hur det stod till med simkunnigheten. Det blev mitt nya kall. Jag har egentligen aldrig gått ut med detta, marknadsfört våra simgrupper med mera. Vi gör detta helt ideellt för att vi tror på det. 

Hur kommer det sig att du känner så starkt för just simkunnighet? Och vad är det bästa med att undervisa barn?
– För vart framsteg ett barn gör, när ett barn får lyckas, gör mig så otroligt glad. Det är ofta så starkt att jag gråter av glädje. Och barn är så spontana, visar sin glädje över sina framsteg så tydligt. Barnens glädje är den största drivkraften för mig.

Hur många timmar i veckan håller du i simundervisning? 
– Två till fyra timmar om dagen alla dagar i veckan. Och det är mitt ideella arbete. Jag har fortfarande timmar som lärare, även om dessa spenderas i badhuset med att jag sköter skolsimmet, berättar Kicki.   

Behovet är stort, större än på många år, upplever Kicki. 

– I lovsimskolan vi hade på sportlovet, för årskurs 6-9, hade jag 56 barn. Det är alltså 56 mellan- och högstadiebarn som inte kan simma. Det är mycket! 
 
Hur är det med äldre barn som inte kan simma?
– Jag får många sådana frågor idag, från alla åldrar, upp till niondeklassare faktiskt. Det är bara någon vecka sedan jag lärde en niondeklassare att simma. Han grät av lycka. Jag också!

Vad kan du lära andra, ledare alternativt föräldrar, om simkunnighet?
– Först och främst måste barnen vara trygga. Förtroendet för ledaren i vattnet är en grundförutsättning, det får man inte glömma. När den biten funkar börjar jag med att leka fram det, inte med att ”lära barnet simma”. Den modellen har funkat för mig. 

Finns det något specialknep, något du har lärt dig, om ett barn är rädd för vatten? 
– Jag är lugn, följer barnet och har massor av tålamod. Förtroendet kommer först, som vanligt, och då kan barnet övervinna rädslan, säger Kicki och fortsätter:
– Och det är en livförsäkring att kunna simma. Livsavgörande! Och alla, precis alla, ska ha rätt att lära sig simma! Jag vill bara hjälpa fler!

Kort om Kicki 
Bor: Trelleborg
Jobbar med: lärare tidigare, sköter nu skolsim och simträning
Började själv simma: som sjuåring
År som simtränare: 20+ år  
Gör helst: är på badet eller i min trädgård
Motto: Alla ska ha rätten att lära sig simma, oavsett bakgrund, etnicitet, funktionsnedsättning eller inlärningsförmåga.

För att rösta i Årets Eldsjäl, och se en filmsnutt på Kicki, klicka här! Och du, rösta innan 30 mars!

Så här lyder nomineringen av Kicki Eriksson: 
”Det är med stor beundran och respekt som jag nominerar Kicki Eriksson, 62 år, från Swim Club i Trelleborg till kategorin årets ledare. Kicki inkluderar barn med olika förmågor och förutsättningar i sin simskola och har inte bara skapat en plats för lärande utan också ett samhälle av jämlikhet. Hennes tydliga kommunikation och positiva förstärkning stimulerar varje barn att sträva efter sin fulla potential. Genom detta utvecklande ledarskap får barnen inte bara en ny färdighet i form av simning, utan också ökad självkänsla och tilltro till sina egna förmågor. Kickis eget motto ”att alla ska ha rätten till att lära sig att simma, oavsett bakgrund, etnicitet, funktionsnedsättning eller inlärningsförmåga” är en inspirerande vägledning som genomsyrar hela hennes ledarskap. Hennes ovärderliga bidrag till samhället genom sitt arbete med simskolan har inte bara format unga simmare utan också formulerat en plattform för jämlikhet och utveckling som sträcker sig långt bort”

Kicki Eriksson med deltagande barn under en simträning.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN
Taggar:
Föregående artikel

Påskhälsning från högre höjd

Nästa artikel

Motiverande citat