Några steg in i Idrottsklivet
Idrottsklivet är tänkt att vara klivet in i föreningslivet. Det är regeringen som står för pengarna, men föreningarna som bestämmer innehållet. Vi fick tag i Kristian Svensk på Svensk Simidrott – han vet hur satsningen påverkar simidrotten!
100 miljoner om året. Det är Idrottsklivets kappsäck med pengar och regeringen fyller på med lika mycket pengar årligen i totalt tre år. Inom Svensk Simidrott hittar vi Kristian Svensk, som hjälper simidrottsföreningarna med sina respektive satsningar:
– Regeringens satsning rör år 2023, 2024 och 2025. Tanken är att etablera mer medlemskap och engagemang inom de av polisen definierade utsatta områdena i Sverige. Det var 17 idrotter som fick frågan och 14 tackade ja, och skickade sen in en programförklaring, alltså en beskrivning av vad man vill bidra med, säger Kristian Svensk.
Förhoppningen är att öka närvaron av idrott i det som kallas utsatta områden. Att utöka både deltagare och ledare och att på längre sikt kunna se en utökning av LOK-statistiken i områdena. LOK är ett statligt lokalt stöd för idrottslig föreningsverksamhet. Skillnaden mot tidigare är att Idrottsklivet är specifikt inriktat på föreningsliv i utsatta områden. Det handlar om att bidra med fungerande idrottsalternativ och, i förlängningen, att bidra till att hålla ungdomar borta från kriminalitet.
Hur många simidrottsklubbar är involverade i Idrottsklivet, Kristian?
– 17 stycken i dagsläget.
Är det bara simning eller finns andra simidrotter representerade?
– Det är bara simning, men vi vill gärna få in även andra simidrotter. Mycket av verksamheten har börjat med simkunnighet och då är just simning det mest naturliga valet. Satsningen drog igång sent förra året, i november och december 2023. Så allt är nytt, många håller fortfarande på och utbildar ledare samt rekryterar, berättar Kristian.
Är det främst rekrytering av ledare klubbarna satsar på?
– Fler aktiva kräver fler ledare, och många föreningar har med det i sina planer. Det kan dock finnas flera olika saker som föreningarna söker medel för. Vi kan ta Angereds simklubb som exempel. Här har man förutom fler ledare även satsat på bassängoptimering i form av avdelare, så fler kan dela på bassängen, berättar Kristian.
Finns det redan nu några goda exempel att titta på?
– Det finns många föreningar som har kommit igång med verksamhet på ett bra sätt. Den största utmaningen blir sedan att hitta vägar för att fortsätta med det man gör efter att projektmedlen tar slut, vilket föreningarna har olika sätt att lösa. Egentligen borde alla föreningar presenteras, men jag får välja att lyfta några exempel. Jag pratade med Helsingborg tidigare idag, där man nu rekryterat nio nya ledare. Sen har vi Mälarhöjden Sim, där man dragit igång simundervisning för äldre icke simkunniga ungdomar, där några redan har fortsatt in i den ordinarie verksamheten. Sen har vi MKK i Malmö som hittat nya ledare och fyllt 140 nya platser. Där har man även inlett ett samarbete med det kommunala bostadsbolaget som kan ge en långsiktighet i att hålla nere priserna för aktivitetsavgifterna. Sen gäller det så klart att få dessa nya medlemmar att stanna kvar inom klubben.
Vad är nästa steg i ditt arbete?
– Det beror på vilken typ av projekt föreningarna sökt för, men i stort handlar det om att stötta föreningarna och få till stånd en långsiktighet. Sen, närmast, har vi en sommarverksamhet som ska funka. Och det ska även sägas att föreningarna gör 99 procent av jobbet, men jag finns som stöd om det behövs.
Finns det någon annan idrott som ni tittar på, någon som kommit längre?
– Det finns ingen redovisning om vem som kommit längst, men basketen har kommit långt. Där har många föreningar breddat sin verksamhet för att bli en naturlig part i de specifika områdena, gjort basketen tillgänglig för alla. Tillgänglighet för alla bygger på ett rättviseperspektiv som är viktigt inom Idrottsklivet.
Hur går man tillväga om man läser detta och är intresserad?
– Man kontaktar mig, Kristian Svensk, på Svensk Simidrott. Idrottsklivet är riktat till satsningar inom det som av polisen definieras som ett utsatt område, så det är en grundförutsättning. Men oavsett, vill man starta något alternativt göra en skillnad inom detta är det bara att höra av sig till mig, avslutar Kristian Svensk.
Fakta Idrottsklivet
Idrottsklivet är satsningen som möjliggörs genom medel från regeringen för att skapa en meningsfull fritid för fler barn och unga. Syftet är att stärka idrottsrörelsens närvaro i de områden som Polismyndigheten benämner som utsatta eller särskilt utsatta. Regeringen tillför ett årligt stöd på 100 miljoner till idrottsrörelsen.
Den övergripande målsättningen med Idrottsklivet är att öka:
- Antalet personer, främst barn och unga, som bor i angivna områden som deltar i föreningsledd idrottsverksamhet.
- Antalet IF som bedriver verksamhet i angivna områden.
- Antalet idrotts- och ungdomsledare som verkar i angivna områden.
- Deltagarnas uppfattning om en mer aktiv och meningsfull tillvaro.
Foto: AdobeStock