Konstsimsutveckling

Svenskt konstsim växer och skapar nya strukturer. Nu har vi fått vår första licensierade konstsimstränare – vi tar ett snack med två starka krafter bakom svenskt konstsims utveckling!

– Vi körde den första baskursen redan år 2011. Då fanns bara den kursen, men vi har byggt på utbildningsstrukturen och har nu vår första licensierade konstsimstränare, säger Caroline Rissve, Tränarutvecklingsansvarig för Konstsimsutskottet inom Svensk Simidrott. 

Caroline Rissve är en av krafterna bakom svenskt konstsim. Hon kommer ursprungligen från Örebro och växte upp som aktiv i Örebro Simallians. Numer hittas Caroline som tränare inom Neptun samt som masterskonstsimmare. Sina tidigare domaruppdrag har hon släppt till sin man.

Nu finns alltså den första licensierade tränaren inom konstsim, men vad är då skillnaden från tidigare?
– Tränarutbildningar har funnits på tre nivåer. Samtliga av dessa, om man vill läsa på lite, finns specificerade på vår hemsida. Konstsimstränare Junior/Senior gick för första gången i höstas och nu har vi fått en licensierad, alltså än mer kvalitetssäkrad, tränare. För att få tränaruppdrag på exempelvis landslagsnivå är detta ett bra steg. Jag har varit med från start med utbildningarna, men i och med licensieringen känns det som att vi har nått en ny milstolpe, säger Caroline. 

Finns det någon internationell förebild på utbildningssidan för er? 
– Absolut. World Aquatics anordnar utbildningar som vi kan ta del av och vi har haft två av våra tidigare landslagstränare i USA på kurs. Vi har även en del internationella tränare som har kommit hit och föreläst samt jobbat, så det finns ett utbyte. Bill May, som är en stor förebild i konstsimsvärlden, var här för ett drygt år sedan. Vi behöver det internationella utbytet för att få upp våra nivåer. 

Caroline Rissve

Vad är nästa steg för konstsim, enligt dig?
– Vi behöver mer resurser, enkelt uttryckt. Vi har en verksamhetsutvecklare på halvtid inom Svensk Simidrott, men de flesta arbetar som jag, alltså ideellt, på rent intresse. För att etablera sporten ytterligare behöver vi växa, även om Sandra Freund och David Martinez gjorde ett jättefint jobb nu i senaste VM. Och utan bra tränare får vi inte bra aktiva, säger Caroline Rissve och fortsätter:
– Jag vill nå ut med det viktiga i att utbilda och att utbildas. För att locka unga personer, kanske tidigare aktiva som väljer att bli tränare, att bli licensierade och få in det på sitt CV. För som tränare är man ansvarig för unga idrottares utveckling, vilket är ett stort och hederfullt uppdrag!

Så vem är då den licensierade tränaren? Är du aktiv inom konstsim, eller inom svensk simidrott i övrigt, så känner du igen namnet. Det är Sandra Allerrud, som sedan tidigare hittas både som landslagsansvarig inom Svensk Simidrott och som huvudtränare i Järfälla Simsällskap. 

Vad innebär licensieringen för dig, Sandra?
– Inom alla simidrotter går det att bli licensierad tränare. Själva licensen är ett kvitto på att man gått igenom den utbildningsstruktur som finns inom förbundet och att man jobbar som tränare ett visst antal timmar i veckan, säger Sandra Allerrud och fortsätter:
– Nu finns strukturen på plats och nu vill vi bli fler. Liksom i andra jobbyrken så krävs det både teori i form av utbildning och praktik. Så denna utbildningsstruktur ser jag lite som teorin till tränaryrket även om man såklart alltid kan lära sig mer och utvecklas i tränarrollen.

Hur många timmar i veckan hittas du i tränarrollen?
– Jag är halvtidsanställd i Järfälla Simsällskap, men nu när vi precis haft USM blir det närmare en heltid som man är i badet, så det varierar mycket i perioder under året, säger Sandra. 

Sandra Allerrud

Hur ser 2024 och framtiden ut för svenskt konstsim, enligt dig? 
– Vi ska fortsätta växa! Fler föreningar, fler aktiva, fler tränare och fler licensierade tränare, fler tävlande konstsimmare, fler på landslagsnivå. Senaste tiden har media uppmärksammat sporten mycket och det ska vi rida på för att få fler att hitta till sporten. Vi håller just nu till exempel på att få in konstsim på SM-veckan, förhoppningsvis redan till år 2025. Så det är många saker på gång och mycket nytt man får ta sig an och testa på.

Läs mer om svenskt konstsims tränarutbildningar här!

Bild: David Martinez och Sandra Freund på VM i Doha, februari 2024
Fotograf: Marko Djurica, Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Ett svenskt hopp

Nästa artikel

Simklipp x 3