Sju snabba om OS

Om exakt en månad är det dags för OS i Paris. Om du läser det här är det förmodligen främst simidrotten som intresserar, men vi sammanställde sju snabba, och väldigt vanliga, frågor och svar om OS!

Hur långt är det mellan två OS? 
– Fyra år är standard, men i år är det lite speciellt. Det är nämligen bara tre år sedan senast och anledningen stavas pandemi.

Mellan vilka datum går OS i sommar? 
– 26 juli till 11 augusti. Fotboll och rugby börjar dock redan den 24 juli, men de officiella datumen utgår från invigningsceremonin.  

Var går OS? 
– I Paris, som du säkert redan vet, men det är bara en del av sanningen. Det går även grenar i Marseille, Bordeaux, Nice, Lille, Nantes, Versailles och Colombes. Och så hittar vi surfingen i Teahupoo på Tahiti, som räknas som franskt territorium.

Hur många idrotter deltar i sommarens OS? 
– 32 stycken. 

Hur många personer deltar?
– I Paris kommer 10 500 atleter att delta. 

Vilka nya idrotter finns med i år? 
– Breaking, eller breakdance som det också heter, är helt nytt i OS. Skateboard och surfing fanns med vid förra OS, i Tokyo, men räknas fortfarande som nya discipliner. I kanot finns i år även extremslalom med. 

Är det första gången OS går i Paris? 
– Nej, det är tredje gången: år 1900, år 1924 och nu, 100 år senare. 

Bonusrutan!
Det finns biljetter kvar! HÄR är en sida att hålla koll på. Och som vanligt finns det massor av info HÄR, på Sveriges Olympiska Kommittés hemsida!


Bild: AdobeStock

Taggar:
Föregående artikel

#39: Sophie Hansson – lopp att fira, lopp att gråta till

Nästa artikel

Vägen till OS i Paris