Evigt ung inom simidrotten
Hasse Nilsson är verksamhetsutvecklare för Masters, Öppet vatten samt Motion & hälsa inom Svensk Simidrott. För att inte snurra till det delar vi därför upp intervjun – här kommer del ett av två med Hasse Nilsson. Vi börjar med Masters, den del av simidrotten där du kan vara evigt ung.
Inom många idrotter finns det veteranligor, old boys med mera. Många är aktiva som tonåringar, men tappar sedan sin idrott. Inom simidrotten ser det annorlunda ut.
–Tidigare var det generellt så att man simmade och tävlade i unga år, slutade och kom sedan, i bästa fall, tillbaka till simning och tävling senare. 25 år är åldern som gäller för Masters, men numer finns faktiskt en premastersålder, satt till 18 år. Vi vill att Masters ska handla om att aldrig sluta simma, säger Hasse Nilsson, verksamhetsutvecklare inom Masters.
Är inte 25 år en ung ålder, jämfört med andra idrotter?
– Det är det, men samtidigt börjar många tidigt och simidrott är krävande, med många träningstimmar i bassängen. Vi har därför en tidig dropoutålder, så det är viktigt för oss att möta detta, ge flera alternativ.
Du har sagt att Masters är nyckeln till att hålla sig evigt ung inom simidrotten. Hur går det till?
– Kan du hålla samma tider medan du blir äldre så blir du faktiskt bättre och bättre, sett till att dina resultat blir bättre när du når en ny åldersgrupp, som är 25-29, 30-34, 35-39 och så vidare.
Vilken åldersgrupp attraherar flest?
– 40-44 och 45-49, där hittar vi flest.
Vem är den äldsta som tävlar inom Masters i Sverige?
– Av de som tävlat i år är jag nästan säker på att det är Ulla-Britt Öberg. Hon är 90 år. Hon slog nytt europeiskt rekord nyligen och var även nära att slå världsrekord.
Vilka simidrotter hittas Masters inom?
– Inom simhopp är det stort, inom öppet vatten finns det riktigt hängivna utövare och det finns även inom konstsim. Och simning, så klart. I simningen finns många tävlingar i Sverige medan det inom konstsim är mer vanligt med deltagande på internationella tävlingar och mästerskap.
Hasse Nilsson
Är det bara gamla simidrottare som kör Masters eller kommer det tillskott även från andra håll?
– För ett antal år sedan skulle jag svarat att det bara var gamla simidrottare, men nu dyker det även upp folk med annan idrottslig bakgrund. Och det finns en hel del ”icke-simidrottare” som tar medaljer på stora tävlingar inom Masters. Många kommer faktiskt till Masters från att ha gått en crawlkurs, blivit bitna och byggt upp en vilja ta det vidare. Det är kul!
Om jag är sugen på Masters, hur går jag tillväga? Hur hittar jag en klubb, hur anmäler jag mig till tävlingar med mera?
– Det enklaste är att gå in på svensksimidrott.se. Där hittas alla föreningar och de flesta har någon form av vuxenverksamhet. Sök upp din stad och kontakta din lokala förening är mitt bästa råd. Och på vår hemsida hittas även en tävlingskalender, om du nu är intresserad av det.
Måste man tävla?
– Nej, absolut inte. Många är med för att få bra träning och för den sociala biten, men vill du tävla så finns det en del att välja på.
Vad är nytt inom Masters?
– Vi har tagit fram ett förenklat tävlingskoncept nyligen. Det handlar om att du kan köra simtävlingar som motion, utan att vara medlem i någon förening. Det är en öppen motionsklass, helt enkelt, liknande den som hittas på tävlingar inom Öppet vatten. Vi vill ha så låga trösklar som möjligt, och få in fler, avslutar Hasse Nilsson.