Lägeskoll öppet vatten

Hasse Nilsson är verksamhetsutvecklare för Öppet vatten, Masters samt Motion & hälsa inom Svensk Simidrott. Vi kör fem snabba frågor med Hasse för att reda ut lite runt Öppet vattens nutid och framtid!


Hasse Nilsson hinner med en del på jobbet. Han är verksamhetsutvecklare för Öppet vatten, Masters samt Motion och hälsa. Det blir så många frågor att vi delade upp intervjun – detta är del två. I del ett, som du hittar R, handlade det om Masters. Idag ska vi kolla på allt som rör öppet vatten.

Hur stort är öppet vatten i Sverige, Hasse? 
– Många simmar öppet vatten, men i Vansbro simmar tio tusen. Det gör Vansbro solklart störst. Sen är öppet vatten speciellt, eftersom det är så stor bredd. Det är betydligt fler som deltar i motionsklass än i tävlingsklass, berättar Hasse och fortsätter:
– Sen har vi uppdelningen mellan bassäng och öppet vatten, där simmaren själv bestämmer vilken keps de har på sig. I OS och i internationella mästerskap tas de flesta medaljerna av simmare som även är på prispallen efter tävlingar i bassäng. Skillnaderna är mindre mellan bassäng och öppet vatten idag än för ett antal år sedan. Idag så dubblerar många sitt deltagande och har förstått att det går utmärkt att simma och prestera i bägge simidrotterna. Jag skulle nästan vilja påstå att ska du slåss om medaljer i öppet vatten så krävs det att du även kan simma riktigt snabbt i bassäng, säger Hasse. 

Hur många öppet vatten-lopp är Svensk Simidrott inblandade i? 
– Enkelt sett är vi inblandade i alla öppet vatten-lopp som är sanktionerade. Det rör sig om 15-20 lopp per år och innebär att tävlingen har ansökt om att förhålla sig till rådande tävlingsregler samt har en genomtänkt plan för bland annat säkerhet. Vi har även koll på vilka tävlingar som går när samt vilka åldersklasser man riktar sig mot – vi vill ju ha så stor bredd som möjligt.  Inom detta finns ett försäkringsskydd, även för motionärer som inte tillhör någon klubb. 

Hittas allt detta på er hemsida? 
– Yes, det gör det. Där hittas alltid hela tävlingskalendern. 

Finns det några renodlade öppet vatten-klubbar i Sverige? 
– Rena öppet vatten-föreningar har funnits, men jag tror att de flesta nu även tävlar i bassäng. Och oavsett om det finns nån renodlad klubb kvar så tävlar man i öppet vatten, men tränar främst i bassäng. Det hela är ju väldigt kopplat till säsong, så en klubb som strikt simmar i öppet vatten skulle inte kunna leva året runt. 

 Har loppen i öppet vatten repat sig efter pandemin, då många tävlingar fick sig en törn? 
– Vansbro är tillbaka, men många andra lopp har fått kämpa. Luften gick kanske ur inte bara motionären, utan även arrangörerna? Vi har en bit kvar till nivån vi var på innan pandemin, skulle jag säga, avslutar Hasse Nilsson. 

Omslagsfoto: Öppet vatten-simmaren Simon Wanna
Omslagsfotograf: Ea Czy
z

Taggar:
Inga föregående artiklar
Nästa artikel

Funktionell benträning