Mastermästare Magnusson

– Mitt liv återuppstod med simningen!
Orden är Caroline Magnussons, som simmat hem guld i EM och VM samt även slagit Europarekord. Det är svårt att tro att det inte var många år sedan hon klev in på en crawlkurs, då 55 år gammal. Vi snackar sovmorgnar, rekordlopp och intervallträning med mastersimningens mästare Magnusson.

Om du googlar på ”56:orna” får du upp resultatet av ett svenskt idrottsfenomen. Fem av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika idrottare är nämligen födda år 1956: Björn Borg, Ingemar Stenmark, Thomas Wassberg, Linda Haglund och Frank Andersson. Under många år regnade det medaljer och utmärkelser över den här skaran atleter. Men det var några decennier sedan och samtliga är pensionerade idag. Och långt efter deras pension har en annan 56:a klivit in på scenen. Hon slår rekord, hon tar medaljer, hon får utmärkelser. Vi pratar så klart om mastersimmaren Caroline Magnusson från Täby Sim.  

Intervjun får inte ske för tidigt på dagen. Det är Carolines ord.
– Livet som pensionär ser lite annorlunda ut. Nu får jag sova ut, så ingen intervju innan klockan 10, säger hon och skrattar. 

Caroline var under många år civilingenjör inom Väg- och vatten. Markfrågor, trafikfrågor, miljöfrågor, såna saker. Men inte nu längre. 
– Jag gick i pension samma dag som man stängde ner för covid, så kollegorna brukar påminna mig om att allt gick åt skogen den dag jag slutade. 

Några dagar i veckan är det dock tidig morgon som gäller. Då är det simträning, men så har det inte varit särskilt länge.
– Jag simmade inte som ung. Inte alls faktiskt, utan jag var med i landslaget i friidrott. Mina grenar var 100 meter häck och sjukamp. Och utöver det har jag vunnit ett lag-SM i störtlopp samt orienterat hela livet, berättar Caroline. 

Alla års träning tog ut sin rätt. Vid 53 års ålder var Carolines höftled utsliten och behövde bytas ut. 
– Det knäckte mig i några veckor. Jag behöver träningen, så jag började cykla. Det blev mycket cykel, men det är en väldigt ensam sport. Jag har tre söner, varav en har varit elitsimmare. Så jag gick en nybörjarkurs i crawl, som 55-åring, och hade bland annat före detta förbundskaptenen Hans Chrunak som tränare. 

Caroline kan dock inte göra något halvdant samt drivs av att tävla, så det blev snart aktuellt även inom simningen. 
– Och på den vägen är det. Löpning sliter på kroppen, men simning är skonsamt. Och jag simmar främst bröstsim, som skulle kunna påfresta höften, men jag får aldrig ont i kroppen av simning. Och livet, mitt liv, återuppstod med simningen, säger hon och fortsätter:
– Jag har tappat träningskompisar på vägen, så klart. För jag hade massor av vänner via orienteringen. Men sen fick jag så klart nya i simhallen!


Caroline Magnusson jagar inte meter i bassängen. Hon tränar för att hennes kropp ska fungera optimalt och för att utvecklas. Hon är dessutom van vid gymträning från alla år inom friidrotten. 
– I dagsläget simmar jag tre gånger i veckan och kör två gympass. Jag tror att gympassen får min kropp att hålla, att det håller mig stark. Och jag lyfter fortfarande tungt, berättar hon. 

Träningen har gett utdelning. Vid EM i Rom 2022 simmade Caroline Magnusson in på en av de fem bästa tiderna all-time i sin åldersgrupp på 50 meter bröstsim. Klockan stannade på 41:93 och Caroline fick kliva högst upp på pallen och ta emot publikens jubel.

Vid VM i japanska Fukuoka, år 2023, blev tiden aningen sämre, men räckte till ett VM-guld. 
– Jag är utpräglad sprinter, det sitter från mina år inom friidrotten. Sen, när det kommer till orientering, så var mitt upplägg främst intervallbaserat. Och min grundträning har alltid bestått av tuffa intervaller. Det har jag nytta av även i bassängen, säger Caroline. 

Under Masters-SM i Eskilstuna i mars 2024 deltog Caroline i damernas 4×50 meter frisim tillsammans med sina lagkamrater Christine Uhrlander, Tina Sandulf och Gunilla Rasmuson. Det resulterade i ett nytt Europarekord. 
– Den historien är lite speciell. Vi vann, slog Europarekord, och hade dagen efter möjlighet att slå Europarekord även i medley. Men min lagkamrat Gunilla gick bort under natten i ett plötsligt dödsfall. Så den tävlingen samt även rekordet har kommit att handla om något annat, om min vän Gunilla Rasmuson. 

För dina insatser och förmåga att inspirera andra tilldelades du Svensk Simidrotts & Glen Christiansens Mastersstipendium 2023. Vad innebär det för dig? Och vad är det du gör som är så speciellt? 
– Jag började som tränare för crawlkurser och gick sedan över till vuxensim. Det är mycket triatleter och personer som kör swimrun som går på vuxensim. Det var bara fem stycken i min grupp från början, men nu är vi tre gånger så många. Och många tävlar faktiskt även i bassäng numer! Flera har dessutom upptäckt att simning inte bara handlar om att komma först, utan även kan handla om att slå personliga rekord. Och det som är speciellt är väl att jag engagerar mig, jag är sån som person. För jag tycker att det är dökul!


Det är ett pass i veckan som Caroline hittas på kanten av vuxensimmet. Övrig tid simmar hon själv, men hjälper även till att skriva simmarnas pass. 
– Vi kör hårdare fast med längre vila, för att förklara mitt upplägg enkelt. Sen måste en simmare även ha en bra grundkondition, så klart, säger Caroline. 
– Och förresten: Glen Christiansen, som ligger bakom Masterstipendiet, är enormt duktig! Han har vigt sitt liv åt simningen och kan verkligen mastersimning. Jag var precis en vecka på Teneriffa, på en av hans swimcamps, och lärde mig massor! 

Du är född 1956, samma år som en rad framstående svenska idrottare. Men det räcker inte att vara född det året, utan man ska även vara född under årets första halva. Är du det?
– Nej. Andra halvan. Så jag stämmer inte in i mallen på 56:orna, svarar Caroline.

Nej, Caroline stämmer inte in i mallen. Hon tar sina medaljer nu, hon slår rekord och hon får utmärkelser. Att hon tog sina första osäkra simtag först vid 55-års ålder gör det än mer imponerande. Caroline Magnusson är en förebild inom mastersimningen – i Sverige och i världen!

Taggar:
Inga föregående artiklar
Nästa artikel

#43: Konsten att kasta en kompis i konstsim